Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
Na ciasto:
- 2,5 szklanki mąki pszennej typu 550
- szklanka mleka
- 10 g drożdży
- łyżeczka cukru
- 0,5 łyżeczki soli
- łyżeczka oliwy
Do pizzy:
- 2 duże żółte papryki
- 2 duże czerwone papryki
- sól
- pieprz
- 2 duże cukinie lub bakłażany
- suszone oregano
- suszona bazylia
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki oliwy
Przygotowanie:
Sprawdź przepis na pizzę z warzywami z grilla!
- Podgrzej lekko mleko i rozpuść w nim drożdże oraz cukier.
- Odstaw na 15 minut.
- Przesiej do miski mąkę, zalej mlekiem, dodaj sól oraz oliwę i zagnieć ciasto dłońmi.
- Powinno być elastyczne i raczej suche. W razie potrzeby dodaj mąki.
- Tak przygotowane ciasto przykryj ręcznikiem i odstaw w ciepłe miejsce na godzinę.
- Gdy urośnie, rozciągnij je dłońmi tak, aby miało maksymalnie 3 mm grubości i ułóż na blasze wysmarowanej olejem.
- Warzywa umyj i osusz.
- Paprykę pokrój w paski, cukinię lub bakłażan w plastry.
- Wymieszaj oliwę z posiekanym czosnkiem i ziołami i natrzyj warzywa, posyp solą i pieprzem.
- Odstaw na 15 minut, potem upiecz na grillu.
- Ciasto podpiecz 10 minut w temperaturze 225 stopni, obłóż warzywami i piecz jeszcze 5 minut.