Pizza z grilla - przepis składniki i przygotowanie

Zdrowsza wersja pizzy!
Weronika Kwaśniak / 12.08.2014 10:32
DRUKUJ PRZEPIS
Poziom trudności: łatwy
Składniki:

Na ciasto:


  • 2,5 szklanki mąki pszennej typu 550
  • szklanka mleka
  • 10 g drożdży
  • łyżeczka cukru
  • 0,5 łyżeczki soli
  • łyżeczka oliwy

Do pizzy:


  • 2 duże żółte papryki
  • 2 duże czerwone papryki
  • sól
  • pieprz
  • 2 duże cukinie lub bakłażany
  • suszone oregano
  • suszona bazylia
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oliwy
Przygotowanie:

Sprawdź przepis na pizzę z warzywami z grilla!

  1. Podgrzej lekko mleko i rozpuść w nim drożdże oraz cukier.
  2. Odstaw na 15 minut.
  3. Przesiej do miski mąkę, zalej mlekiem, dodaj sól oraz oliwę i zagnieć ciasto dłońmi.
  4. Powinno być elastyczne i raczej suche. W razie potrzeby dodaj mąki.
  5. Tak przygotowane ciasto przykryj ręcznikiem i odstaw w ciepłe miejsce na godzinę.
  6. Gdy urośnie, rozciągnij je dłońmi tak, aby miało maksymalnie 3 mm grubości i ułóż na blasze wysmarowanej olejem.
  7. Warzywa umyj i osusz.
  8. Paprykę pokrój w paski, cukinię lub bakłażan w plastry.
  9. Wymieszaj oliwę z posiekanym czosnkiem i ziołami i natrzyj warzywa, posyp solą i pieprzem.
  10. Odstaw na 15 minut, potem upiecz na grillu.
  11. Ciasto podpiecz 10 minut w temperaturze 225 stopni, obłóż warzywami i piecz jeszcze 5 minut.

Sprawdź inne przepisy na pizzę:

DRUKUJ PRZEPIS
Tagi: pizza