Pierogi szpinakowe

Pyszny pomysł na obiad.

Weronika Kwaśniak
DRUKUJ PRZEPIS
Pierogi szpinakowe
www.beatapolatynska.pl/licencja
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 2 szklanki mąki
  • jajko
  • 1/3 szklanki ciepłej wody
  • sól
  • pieprz
  • tymianek
Na farsz:
  • 50 dag szpinaku (może być mrożony)
  • 2 łyżki masła
  • cebula
  • 2 posiekane ząbki czosnku
  • 15 dag mozzarelli
  • gałka muszkatołowa
  • łyżka soli do wody do gotowania pierogów
  • olej do polania pierogów
  • sól
  • pieprz
Tarta z dynią i szpinakiem - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:

Sprawdź przepis na pierogi ze szpinakiem!

  1. Na patelni rozgrzej masło.
  2. Zeszklij pokrojona w małą kostkę cebulę i czosnek, do cebulki dodaj dobrze osączony szpinak i chwilę smaż.
  3. Gdy szpinak puści sok, odlej go do kubeczka.
  4. Szpinak wystudź i dodaj pokrojoną w drobną kostkę mozzarellę.
  5. Dopraw solą, pieprzem i gałką, dokładnie wymieszaj.
  6. Mąkę przesiej na stolnicę, dodaj przyprawy.
  7. Wyrób ciasto, dolewając sok ze szpinaku i  ok. 1/3 szklanki wody.
  8. Przykryj ściereczką i odstaw na 30 minut.
  9. Ciasto rozwałkuj na stolnicy i wykrawaj z niego kółka o średnicy 6 cm.
  10. Na każdym kawałku ciasta układaj po łyżeczce farszu i zlepiaj brzegi.
  11. Zagotuj 2 litry wody z jedną płaską łyżką soli.
  12. Wrzucaj pierogi na wrzącą wodę i gotuj 2-3 minuty od czasu wypłynięcia na powierzchnię.
  13. Pierogi wyjmij, odcedź i skrop olejem, aby się nie sklejały.

Sprawdź inne przepisy na pierogi:

DRUKUJ PRZEPIS
Tagi: szpinakpierogi
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)