Przygotowanie 20 min * pieczenie ok. 30 min * 1 porcja – ok. 250 kcal
Składniki na 4 porcje:
- 8 pałek z kurczaka
- 2 ząbki czosnku
- 4 łyżki majonezu
- natka pietruszki
- olej
- mielona papryka
- sól, pieprz
- Kawałki mięsa dokładnie umyj i osusz.
- Ząbki czosnku obierz, przeciśnij przez praskę. Czosnkiem, solą, pieprzem i papryką natrzyj mięso. Odstaw na 2 godziny w chłodne miejsce.
- Brytfannę natłuść olejem, ułóż w niej pałki kurczaka. Każdą posmaruj majonezem.
- Brytfannę z mięsem wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 st. C. Piecz ok. 30 min, 2–3-krotnie polewając wytwarzającym się sosem. Jeśli mięso zbyt szybko się przyrumieni, przykryj je kawałkiem folii aluminiowej.
- Natkę pietruszki opłucz, osusz, drobno posiekaj. Posyp nią porcje upieczonego kurczaka przed podaniem.
- Do tak przygotowanego kurczaka można podać gotowane warzywa, frytki lub ziemniaki obsmażane.
Zobacz także:
Kulinarne inspiracje - forum >>