Składniki:
- 4 udka kurczaka ok. 1,20 kg
- sok z cytryny
- sól
- świeżo zmielony pieprz
- mieszanka ziół do drobiu
- ostra papryka w proszku
- 2 łyżki śmietany
- 1 łyżka oleju
Sposób przygotowania pieczonych udek z kurczaka:
Udka z kurczaka opłukać, osuszyć, zdjąć skórę. Połączyć sól z sokiem z cytryny, a kiedy się rozpuści, dodać pieprz, zioła i olej, dobrze wymieszać. Marynatą posmarować udka, naczynie przykryć, wstawić do lodówki na 2 godziny, można na dłużej. Po wyjęciu osączyć, ułożyć na blasze, wstawić do rozgrzanego do 190ºC piekarnika na 30 minut. Wyjąć, posmarować śmietaną, posypać papryką, ponownie wstawić do piekarnikia na 15-20 minut. Pieczone udka z kurczaka podawać z sałatką.