Składniki:
- 4 pojedyńcze filety z piersi kurczaka
- 8 cienkich plasterków wędzonego boczku
- 1 czerwona cebula
- 8–10 pieczarek
- 1 kieliszek białego wina
- 2–3 ząbki czosnku
- 5–6 łyżek oliwy
- 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny
- kilka gałązek rozmarynu
- sól, pieprz
Przygotowanie:
- Filety umyj i osusz papierowym ręcznikiem kuchennym. Przykryj folią spożywczą i lekko spłaszcz, naciskając dłonią. Następnie każdy skrop białym winem wymieszanym z oliwą, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, skórką cytrynową, solą i pieprzem. Odstaw do lodówki na 1–2 godziny.
- Cebulę obierz i potnij w plastry. Oczyszczone pieczarki pokrój na grubsze plasterki. Na każdym filecie ułóż plasterek cebuli i pieczarkę oraz małą gałązkę rozmarynu. Zwiń roladki. Każdą ciasno owiń paseczkami boczku i zepnij wykałaczką.
- Ułóż roladki na tackach do grillowania. Wokół rozłóż pozostałe plasterki pieczarek. Piecz około 30 minut, często smarując marynatą z wina. W połowie pieczenia odwróć na drugą stronę.