Składniki:
- 12 pałek z kurczaka (podudzia)
- 1/3 szklanki jogurtu naturalnego
- 4–5 łyżek pasty chili (np. sambal oelek albo harrisy)
- 3–4 łyżki oliwy
- 1 cebula
- 2–3 ząbki czosnku
- mielona kolendra
- mielona gałka muszkatołowa
- szczypta mielonego cynamonu
- sól, pieprz
Przygotowanie:
- Podudzia kurczaka dokładnie oczyść i umyj pod zimną wodą. Osusz papierowym ręcznikem. Lekko natrzyj solą i pieprzem. Włóż do pojemnika i odstaw w chłodne miejsce.
- Przygotuj marynatę. Jogurt wymieszaj z pastą chili i oliwą. Dodaj startą na tarce cebulę oraz przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Dopraw mieloną kolendrą, gałką muszkatołową, szczyptą mielonego cynamonu oraz solą i pieprzem.
- Każdy kawałek kurczaka posmaruj marynatą i odstaw do lodówki na 1–2 godziny. Im dłużej postoi w marynacie, tym lepiej przejdzie jej smakiem.
- Po wyjęciu z marynaty ułóż mięso na tackach do grillowania i piecz nad żarzącymi się węglami przez 20-30 minut, często smarując marynatą. W połowie pieczenia odwróć i znowu posmaruj marynatą.