Kuskus z cukinią, miętą i pestkami dyni

Wegetariańskie danie obiadowe? Polecamy kuskus z cukinią!

Weronika Kwaśniak / 3 miesiące temu
DRUKUJ PRZEPIS
Kuskus z cukinią, miętą i pestkami dyni
Fotolia
Liczba porcji: 5
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 600 g cukinii
  • 2 ząbki czosnku
  • oliwa z oliwek
  • 300 ml bulionu warzywnego
  • 300 g kaszy kuskus
  • kilkadziesiąt listków mięty
  • 200 g sera feta lub sera koziego
  • pestki dyni
  • sól
  • pieprz
  • zioła prowansalskie
Lasagne ze szpinakiem - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:

Zobacz przepis na kuskus z cukinią, miętą, pestkami dyni i serem kozim - to pyszne danie wegetariańskie lub smakowity dodatek do mięsa!

  1. Cukinię dokładnie wyszoruj. Odetnij stwardniałe końcówki.
  2. Pokrój ją na kawałeczki lub ewentualnie zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
  3. Czosnek przeciśnij przez praskę i przesmaż na oliwie.

Zapiekanka z cukinią - przepis

  1. Do czosnku dołóż cukinię i smaż 7-10 minut. Pamiętaj, aby co jakiś czas zamieszać!
  2. Dopraw cukinię solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi.
  3. Smaż jeszcze przez 2-3 minuty.

Frytki z cukinii - przepis

  1. W garnku zagotuj bulion. Zdejmij go z ognia, a potem wsyp kuskus.
  2. Pozostaw pod przykryciem na 5 minut, aż kasza napęcznieje.
  3. Po upływie wyznaczonego czasu dodaj cukinię, wymieszaj.

Makaron z cukinią i łososiem - przepis

  1. Przed zaserwowaniem dania połącz cukiniowy kuskus z pokruszonym serem kozim (lub fetą), umytymi listkami mięty i pestkami dyni.
DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)