Kurczak pieczony w majeranku

Świetny pomysł na obiad dla całej rodziny!

Weronika Kwaśniak
DRUKUJ PRZEPIS
Kurczak pieczony w majeranku
www.beatapolatynska.pl/licencja
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 1 kurczak (ok. 1,5 kg)
  • 4 jabłka
  • 2 łyżki majeranku
  • cukier
  • przyprawa do drobiu
  • sól
  • pieprz
Wielkanocna sałatka z brokułami - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:

Zobacz przepis na kurczaka pieczonego!

  1. Sprawionego kurczaka natrzyj solą, pieprzem i przyprawą do drobiu.
  2. Odstaw na godzinę w chłodne miejsce.
  3. Jabłka obierz i pokrój na ćwiartki.
  4. Połowę wymieszaj z łyżeczką cukru i odrobiną majeranku i włóż do środka kurczaka. Zaszyj.
  5. Kurczaka ułóż na blaszce i wstaw do nagrzanego piekarnika.
  6. Piecz około 60 minut w temperaturze 200 stopni C.
  7. Od czasu do czasu podlewaj odrobiną wody i wytwarzającym się sosem.
  8. 10 minut przed końcem pieczenia wyjmij mięso z piekarnika.
  9. Na blaszce ułóż pozostałe jabłka.
  10. Kurczaka i owoce posyp majerankiem, wstaw ponownie do pieca.
  11. Podawaj z buraczkami.

Zobacz inne pomysły na kurczaka:

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)