Ziemniaczane kluski prosto z Podlasia - sprawdź nasze przepisy na kartacze

Kartacze to sycąca potrawa ziemniaczana, która zachwyca smakiem i aromatem – sprawdź nasze przepisy!

/ 4 miesiące temu
Ziemniaczane kluski prosto z Podlasia - sprawdź nasze przepisy na kartacze fot. Fotolia

Kartacze to regionalna potrawa z Podlasia, która zaskakuje prostotą i ciekawym smakiem. Podawane na różne okazje, okraszone cebulą lub skwarkami z boczku jest niebanalnym pomysłem na obiad. Litewskie lub klasyczne cepeliny charakteryzują się połączeniem dwóch mas ziemniaczanych, które sprawiają, że potrawa ma wyjątkową formę i teksturę. Sprawdź nasze przepisy na kartacze!

Kartacze: przepis

Oto składniki na kartacze ze skwarkami z boczku:

  • kilogram ziemniaków mączystych
  • 3 jajka
  • łyżka soli
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 300 g mielonego mięsa wołowo-wieprzowego
  • średnia cebula
  • szczypta majeranku
  • pół łyżki pieprzu
  • skwarki boczku

Jak zrobić kartacze ze skwarkami z boczku?

Ziemniaki dokładnie myjemy i obieramy ze skórki. Dzielimy na połowy i jedną cześć gotujemy, a drugą ścieramy na tarce o dużych oczkach. Następnie odciskamy z nich płyn używając gazy lub bawełnianej czystej ściereczki. Z odsączonego brązowego płynu odlewamy krochmal. Łączymy ze sobą dwa rodzaje ziemniaków i tworzymy zwartą masę. Cebulę siekamy drobno i podsmażamy na patelni razem z mięsem mielonym. Farsz przyprawiamy i dodajemy jajko. Z ziemniaków formujemy kulę i do środka wkładamy mięsny farsz. Uważamy, by całość nie rozpadła się. Kartacze gotujemy w osolonej wodzie przez około 15 minut. Tak przyrządzone kartacze podajemy ze skwarkami boczku lub szynki.

Kartacze litewskie: przepis

Oto składniki na kartacze litewskie:

  • 400 g mięsa mielonego wieprzowego
  • kilogram ziemniaków
  • 2 jajka
  • 3 ząbki czosnku
  • szczypta majeranku
  • szczypta papryki słodkiej w proszku
  • szklanka wody
  • 5 łyżek mąki

Jak zrobić kartacze litewskie?

Na rozgrzanej patelni podsmażamy dokładnie mięso wieprzowe. Doprawiamy majerankiem, czosnkiem oraz papryką. W międzyczasie myjemy i obieramy ziemniaki ze skórki. Połowę gotujemy w osolonej wodzie do miękkości przez 20 minut, a drugą część ścieramy na tarce o dużych oczkach. Odsączamy przygotowaną masę i usuwamy brązowy płyn z ziemniaków. Obie części ziemniaków mieszamy ze sobą, dodajemy jajka i formujemy kule. Wypełniamy je farszem mięsnym i dokładnie zaciskamy całość tak, aby nie rozpadały się. Gotujemy w osolonej wodzie przez 15 minut. Tak przygotowane kartacze możemy podawać z kwaśną śmietaną.

Kartacze z mięsem: przepis

Oto składniki na kartacze z mięsem:

  • 500 gram mielonej wołowiny
  • 1,5 kilograma ziemniaków
  • pół szklanki mąki ziemniaczanej
  • 2 średnie cebule
  • szczypta papryki słodkiej w proszku
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • 2 jajka

Jak zrobić kartacze z mięsem?

Najpierw myjemy i obieramy ziemniaki. Jedną część ścieramy na tarce i dokładnie odsączamy płyn. Drugą część gotujemy w osolonej wodzie przez 20 minut do miękkości. Obie części ziemniaków łączymy ze sobą i dodajemy jajka. W międzyczasie przygotowujemy farsz. Siekamy drobno cebulę i podsmażamy na rozgrzanej patelni razem z przyprawami. Dokładamy mięso i smażymy przez 10 minut. Formujemy kule z ziemniaków i wkładamy mięsny farsz do środka. Gotujemy przez 15- 20 minut w osolonej wodzie. Tak przygotowane kartacze okraszamy cebulą.

Zobacz inne przepisy na obiad

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (1)
/4 miesiące temu
Ziemniaczane kluski z Podlasia są najlepsze :) szczególnie podsmażone na drugi dzień :) <3