Cepeliny z mięsem

Litewski odpowiednik naszych kartaczy!

Weronika Kwaśniak
DRUKUJ PRZEPIS
Cepeliny z mięsem
Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
Ciasto:
  • 20 dużych ziemniaków
  • duże jajko
  • sól
Farsz:  
  • 50 dag mieszanego mięsa mielonego
  • duża cebula
  • łyżka masła
  • 3 łyżki bulionu wołowego
  • sól
  • pieprz
  • majeranek
Oraz:
  • 4 łyżki oleju
  • 10 dag boczku
  • cebula
Węgierski bogracz - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:

Zobacz przepis na cepeliny z mięsem!

  1. Cebulę na farsz posiekaj, zeszklij na maśle.
  2. Połącz z mięsem i bulionem. Najlepiej użyć mięsa składającego się w równych częściach z mielonej wołowiny i wieprzowiny.
  3. Dopraw majerankiem, solą.
  4. Ugotuj 5 ziemniaków, ostudź, obierz i rozgnieć.
  5. Resztę obierz i zetrzyj na drobnej tarce.
  6. Odciśnij przez gazę, sok odstaw na 10 minut.
  7. Odlej wodę, skrobię z dna połącz z tartymi i gotowanymi ziemniakami.
  8. Dodaj jajko i sól.
  9. Z ciasta formuj placki, na środku kładź po porcji farszu i formuj owalne kluski.
  10. Gotuj w osolonym wrzątku 25 minut od wypłynięcia.
  11. Polej cebulą zrumienioną na oleju z boczkiem.

Zobacz też nasze przepisy na pizzę:

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)