Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 2 kg ugotowanych ziemniaków
- 10 dag mąki ziemniaczanej
- 10 dag mąki pszennej
- 30 dag kiełbasy
- 2 cebule
- 5 dag żółtego sera
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Zobacz przepis na kartacze z kiełbasą i serem!
- Cebulę obierz, pokrój w kostkę i przesmaż na oliwie.
- Kiełbasę, ser i cebulę zmiel razem w maszynce, dopraw do smaku i wymieszaj.
- Ugotowane ziemniaki odparuj i jeszcze ciepłe przepuść przez praskę.
- Dołóż mąkę pszenną, ziemniaczaną oraz jajka.
- Wyrób ciasto i uformuj z niego wałek, pokrój na kawałki.
- Z każdego kawałka zrób placuszek, nałóż porcję nadzienia i uformuj podłużne kluski.
- Gotuj je w osolonej wodzie od czasu wypłynięcia na powierzchnię (ok. 5 minut).
- Podawaj z przesmażoną cebulką i skwareczkami albo podsmażone na złoty kolor na oleju lub stopionym boczku.