
Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
Ciasto:
- 20 dużych ziemniaków
- duże jajko
- sól
Farsz:
- 50 dag mieszanego mięsa mielonego
- duża cebula
- łyżka masła
- 3 łyżki bulionu wołowego
- sól
- pieprz
- majeranek
Oraz:
- 4 łyżki oleju
- 10 dag boczku
- cebula
Przygotowanie:
Zobacz przepis na cepeliny z mięsem!
- Cebulę na farsz posiekaj, zeszklij na maśle.
- Połącz z mięsem i bulionem. Najlepiej użyć mięsa składającego się w równych częściach z mielonej wołowiny i wieprzowiny.
- Dopraw majerankiem, solą.
- Ugotuj 5 ziemniaków, ostudź, obierz i rozgnieć.
- Resztę obierz i zetrzyj na drobnej tarce.
- Odciśnij przez gazę, sok odstaw na 10 minut.
- Odlej wodę, skrobię z dna połącz z tartymi i gotowanymi ziemniakami.
- Dodaj jajko i sól.
- Z ciasta formuj placki, na środku kładź po porcji farszu i formuj owalne kluski.
- Gotuj w osolonym wrzątku 25 minut od wypłynięcia.
- Polej cebulą zrumienioną na oleju z boczkiem.