Gulasz korzenny z rodzynkami

Wzmocniony aromatem migdałów.

Weronika Kwaśniak
DRUKUJ PRZEPIS
Gulasz korzenny z rodzynkami
Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Liczba porcji: 4
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 60 dag mięsa (łopatka, karkówka)
  • po 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu, kolendry, goździków, gałki muszkatołowej, imbiru, kardamonu, kurkumy, chili
  • 3 łyżki miodu gryczanego
  • ząbek czosnku
  • duża cebula
  • 5 dag rodzynek
  • 5 dag obranych migdałów
  • sól
  • pieprz
Cielęcina po serbsku (djuvec) - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:

Sprawdź przepis na gulasz z rodzynkami!

  1. Mięso umyj, osusz papierowym ręcznikiem, a następnie pokrój w średniej wielkości kostkę.
  2. Włóż do płaskiego rondla, zalej wodą tak, aby było zakryte.
  3. Wsyp wszystkie przyprawy, przykryj i duś około godziny, aż mięso zmięknie.
  4. W razie potrzeby dolej odrobinę wody.
  5. Do ugotowanego mięsa dodaj posiekaną drobno cebulę, rozgnieciony czosnek, miód oraz migdały i rodzynki.
  6. Duś kolejne 20 minut na wolnym ogniu, co jakiś czas mieszając, aż sos zgęstnieje i ładnie oblepi mięso.
  7. Nałóż na talerze i podawaj.

Sprawdź inne pomysły na obiad:

DRUKUJ PRZEPIS
Tagi: gulaszrodzynki
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)