Składniki:
- 500 g makaronu (grube rurki) dla 6 osób
- 1 czerwona papryka
- 1 żółta papryka
- 400 g szpinaku
- 2 jajka
- 400 ml sosu beszamelowego (przygotowany wcześniej)
- 2 łyżki mleka
- 20 ml oliwy z oliwek
- 20 g bułki tartej
- 30 g masła
- 40 g startego sera parmezan
- gałka muszkatołowa do smaku
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Ugotować al dente makaron, przelać zimną wodą i pozostawić do przestygnięcia. Nastawić piekarnik na 180 st. Szpinak podgotować w małej ilości osolonej wody (ok.2 min.), odsączyć z nadmiaru płynu i lekko zmiksować. Na patelni rozgrzać 20 g masła, dodać szpinak, szczyptę gałki muszkatołowej i mleko. Gotować na małym ogniu ok. 2 min. doprawić do smaku świeżo zmielonym pieprzem. Paprykę pokroić w kostkę i podsmażyć na oliwie (na osobnej patelni – ok.10 min), doprawić do smaku solą i pieprzem. Do podsmażonej papryki dodać makaron i wymieszać. Okrągłą foremkę (głęboką, średniej wielkości) nasmarować pozostałym masłem i wysypać bułką tartą (użyłam papieru do pieczenia, którym wcześniej wyłożyłam formę). Jajka rozbić widelcem i wlać do formy. Poruszając foremką rozprowadzić jaja na całej powierzchni. Na spód wyłożyć warstwami połowę szpinaku, 1/3 makaronu z papryką, połowę sosu beszamelowego i znów szpinak. Przykryć warstwę szpinaku pozostałym makaronem, polać beszamelem i posypać obficie startym serem. Wstawić do gorącego piekarnika na ok. 20-30 min. Wierzch powinien się ładnie przyrumienić.
Autor: Cris
Zobacz także: Jak przygotować piekielną arrabbiatę?