Kolorowa frittata na każdą porę dnia i na każdy głód

Frittata to danie które łączy w sobie zalety jajecznicy i omletu.
Gdy lodówka świeci pustkami, a nas dopada ochota na coś ciepłego i pożywnego, warto skusić się na prosty w wykonaniu warzywny omlet. Frittata zaspokoi głód o każdej porze dnia a kolorami zachwyci każdego!
/ 16.04.2011 14:28
Frittata to danie które łączy w sobie zalety jajecznicy i omletu.

Frittata to nic innego, tylko smaczna i zdrowa przekąska oraz bliska krewna dobrze znanego omletu – tylko, że w bardziej urozmaiconej wersji. Jej niekwestionowaną zaletą jest w rzeczywistości dowolność w kwestii doboru składników. Brzmi niewiarygodnie? Tak, ale to prawda. Dlatego polecana jest wszystkim łasuchom, tym mniej, jak i tym bardziej leniwym.
Do wykonania tego włoskiego dania, potrzebne są warzywa – najlepiej kolorowe i różnorodne, bo taka kompozycja zachęci również najmłodszych do spróbowania apetycznej przekąski, która sprawdzi się jako śniadanie, lunch lub w wersji na zimno – jako imprezowy zamiennik dla np. kanapek. Sukces gwarantowany!

Nasza propozycja zawiera niedrogie i łatwo dostępne produkty, takie jak: marchew, cukinia, papryka, cebula – może być zwykła, ale czerwona jest najmilej widziana. Do smaku można też dodać czosnek lub ulubieńca polskich stołów – ziemniaka. Wszystkie warzywa należy pokroić lub posiekać, w talarki, kostkę – dowolnie, ale lepiej, aby było to raczej cienkie kawałki, co skróci czas smażenia na patelni. Gdy baza posiłku będzie gotowa, należy rozbić 3 jajka, rozbełtać, dodać sól i pieprz. Polecamy dodanie do nich wędzonej papryki – doda całości koloru i charakteru. 

Polecamy: Jak smażyć omlety? 

Wykonanie

Na patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć marchewkę, cebulę (ew. ziemniaka). Po kilku minutach dodać pokrojoną paprykę (np. czerwoną), a na końcu cukinię – najszybciej podlega działaniu temperatury. Gdy warzywa będą już „zmęczone” przebywaniem na patelni i zaczną się karmelizować, wlej jaja, trochę zamieszaj, smaż na wolnym ogniu ok. 3 minut – sama spostrzeżesz, kiedy całość stanie się bardziej zwarta. Gdy jedna część już się usmaży, należy ostrożnie przełożyć frittatę tak, aby chwilę podsmażyła się druga strona. Najlepiej wykorzystać do tego talerz – przykryć nim patelnię, obrócić spodem do góry, a następnie zsunąć omlet. Odczekać ok. 2 minuty, zdjąć z patelni i gotowe! Możesz ją pokroić np. na ćwiartki, podawać z salsą pomidorową i rozkoszować się kulinarnym sukcesem.

Zobacz koniecznie: Jak zrobić ciasto i ciasteczka z warzyw?

Redakcja poleca

REKLAMA