Jak zrobić niskokaloryczną lasagne?

Wszyscy kochamy lasagne, niestety nie jest ona potrawą przyjazną naszej sylwetce - przeciętna porcja zawiera około 600 kalorii. Zatem jeżeli zbyt często nie potrafisz sobie odmówić tej przyjemności, postaw na wykonywanie lasagne samodzielnie. Pokażemy Ci jak przy niewielkim wysiłku zredukować kaloryczność potrawy i wzbogacić w cenne składniki tak, abyś cieszyła się wyśmienitym smakiem i szczupłą figurą.
/ 02.03.2011 11:09

Lazania

Dużo makaronu, dużo tłustej wołowiny, dużo sosu ze śmietany... to dużo kalorii. Te trzy składniki to główne grzechy klasycznej lasagne, ale jak sprawić, by to danie nie było postrachem kobiet, którym zależy na szczupłej sylwetce? Sekret tkwi w warzywach, które genialnie zastąpią nam jedną warstwę makaronu, a co równie ważne - wzbogacą smak potrawy. Przyrządzenie niskokalorycznej lasagne zajmuje ok. półtorej godziny, dlatego warto przygotować się trochę wcześniej, bo lista składników nie należy do najkrótszych.

Polecamy także: Sery z północnych Włoch

Przyrządzanie lasagne - krok po kroku

Etap I: Do dużego rondla wlej łyżkę oliwy i duś w nim pod przykryciem drobno posiekaną cebulę, selera, marchew i czosnek przez około 5 minut na średnim ogniu. Na rozgrzanej patelni smaż (bez oleju!) przyprawione i zmielone mięso wołowe (ok. 400g) - pamiętaj, aby było najlepszej jakości i raczej chude. Aby mięso zyskało na smaku i wszystkie przyprawy nadały mu bogatego aromatu, smaż je na wolnym ogniu - potrwa to trochę dłużej, ale dzięki temu zabiegowi potrawa nabierze właściwego charakteru. Gdy wołowina zmieni kolor, przełóż ją do rondla, zwiększ płomień, wlewaj stopniowo 300ml czerwonego wina i gotuj aż do momentu, gdy całe się wchłonie. Następnie dodaj 400g pomidorów z puszki i łyżkę przecieru pomidorowego. Nie zapomnij również o przyprawach, które są kluczem do sukcesu - oregano i liść laurowy są niezbędne. Potrawę duś na wolnym ogniu ok. 30 minut aż masa zgęstnieje, przypraw ją solą i pieprzem.

Etap II: Na rozgrzanej patelni grillowej podsmaż pokrojone w cienkie, podłużne plastry cukinie, doprawione uprzednio wedle uznania. Następnie wyjmij pieczoną paprykę czerwoną z zalewy solnej i zacznij przyrządzać sos serowy. Z pół litra mleka (najlepiej o dwuprocentowej zawartości tłuszczu) odlej 50 ml, następnie wymieszaj tę niewielką ilość z trzema łyżkami mąki kukurydzianej. Resztę mleka podgrzej z gałką muszkatołową, solą, pieprzem oraz mieszaniną mleka i mąki. Całość gotuj 2-3 minuty aż do zgęstnienia masy. Na koniec tego procesu dodaj łyżeczkę musztardy i 40 g dojrzałego sera cheddar (ma wyrazisty smak, dzięki czemu nie potrzeba go dużo, a mniej sera, to mniej kalorii).

Etap III: Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza oraz przygotuj naczynie żaroodporne. Składniki układaj równomiernie warstwami w następującej kolejności: mięso, papryka, mięso, cukinia, mięso, makaron, sos serowy. Posyp zapiekankę startym serem i wstaw do piekarnika na 20-30 minut – gdy danie zacznie bulgotać to znak, że czas na wspaniałą, zdrową ucztę.

Zobacz też: Lasagne - co zrobić, by nie była sucha?

Redakcja poleca

REKLAMA