Składniki:
- 400 g mąki pszennej
- ok.220 ml letniej wody
- 15 g świeżych drożdży
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki cukru
- po 1/4 łyżeczki bazylii i oregano
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- ok.100-150 g zielonych oliwek
- gruba sól do posypania wierzchu
Sposób przygotowania:
Drożdże z cukrem wymieszać z 1/2 szklanki ciepłej wody i 1/2 szklanki mąki. Pozostawić do wyrośnięcia. Do głębokiej miski wsypać pozostałą mąkę, wyrośnięty rozczyn, 2 łyżki oliwy, sól, zioła i wodę. Ciasto zagniatać kilka minut do utworzenia się gładkiej, elastycznej kuli. Jeśli ciasto wymaga należy podsypać je mąką. Wyrobione ciasto przełożyć do wysmarowanej lub wyłożonej papierem średniej wielkości blaszki lub uformować okrągły placek grubości ok. 1 cm. Wierzch nakłuć widelcem lub zrobić wgłębienia opuszkami palców, posmarować pozostałą oliwą, ułożyć na wierzchu oliwki wciskając je do środka ciasta. Przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Ciasto powinno podwoić swoją objętość /może to trwać nawet ok.godziny/. Przed włożeniem ciasta do piekarnika posypać wierzch grubą solą. Piec ok 20 – 25 minut w gorącym piekarniku /200-220 st./. Ciasto powinno się ładnie przyrumienić.
Autor: Cris
Zobacz także: Sałatka caprese na wiosnę