Nowoczesna kuchnia australijska

Odważne używanie egzotycznych przypraw to jedna z podstawowych zasad kuchni fusion.
Nowoczesna kuchnia australijska to kuchnia fusion, która łączy w sobie smaki tradycyjnej kuchni Aborygenów z tą, która dociera ze wszystkich zakątków świata.
/ 29.11.2011 14:51
Odważne używanie egzotycznych przypraw to jedna z podstawowych zasad kuchni fusion.

Skąd się wzięła?

Nowoczesna kuchnia australijska, nazywana kuchnią  fusion, istnieje od niedawna, jej początki to lata 80. XX wieku. Jest ona bardzo różnorodna, znajdziemy tu smaki charakterystyczne dla kuchni azjatyckiej (tajskiej, hinduskiej, indonezyjskiej, japońskiej), śródziemnomorskiej, a także amerykańskiej. Dzięki tej złożoności powstają nieraz bardzo oryginalne potrawy i ciekawe połączenia smakowe.

Co jest podstawą kuchni fusion?

Charakterystyczne dla nowoczesnej kuchni australijskiej jest odważne używanie przypraw, głównie krajów azjatyckich, takich jak: kardamon, kolendra, curry, szafran, chilli, bazylia czy trawa cytrynowa. Stosuje się również przyprawy charakterystyczne dla kontynentu, na przykład mirt cytrynowy, pieprz tasmański, nasiona akacji australijskiej czy liście pieprzy górskiego.

Podstawą dań są często rodzime, tradycyjne produkty australijskie, czyli przede wszystkim wołowina i cielęcina, a także - bardziej nietypowe dla Europejczyka - mięso kangura i strusia emu. Serwowane są również owoce morza, szczególnie popularne w miejscowościach nadmorskich. Można wśród nich wyróżnić egzotyczne ryby niespotykane w innych kuchniach, jak okoń australijski czy barramundi. Inne często spotykane owoce morza to krewetki, homary, kraby oraz balmain bugs (są to skorupiaki przypominające homary, mają one bardzo delikatne mięso). Podstawą wielu dań jest też mięso rekina.

Zobacz też: Co lubią Australijczycy?

Redakcja poleca

REKLAMA