Idyk to mięso posiadające takie same właściwości, które ma kurczak. Różnica polega jednak na smaku potraw z niego przyrządzanych, a co za tym idzie, ze sposobów przygotowywania. Poniżej przestawiamy różne przepisy na dania z indyka. Od pieczeni po paluszki indycze. Każda z części tego ptaka nadaje się bowiem do innego rodzaju obróbki. W zależności od tego, jaki jej typ wybierzemy - pieczenie, duszenie czy grillowanie - uzyskamy inny, zaskakujący smak indyczego mięsa.
3 przepisy na pysznego indyka
To mięso ma takie same zalety jak kurczak – jest zdrowe, delikatne i łatwe do przygotowania. Sprawdź!
Paluszki z indyka i cukinii - przepis
Paluszki z indyka i cukinii najlepiej smakują z ciepłą, chrupiącą bagietką.
Kotlety z indyka z mozzarellą - przepis
Kotlety z mięsa indyczego można podawać również z grillowanymi plasterkami ananasa.
Filet z indyka nadziewany bobem - przepis
Pieczeń z indyka będzie miała chrupką skórkę, jeśli przed pieczeniem mięso natrzesz oliwą.
Udka indyka po kurpiowsku - przepis
Udka indyka po kurpiowsku możesz podać jako główne danie niedzielnego obiadu.
Filet z indyka z wiśniami
Smakowitym dodatkiem do pieczeni jest sałata w sosie śmietanowym