Składniki:
- 1 kg udek indyka
- 10 dag boczku w cienkich plasterkach
- 25 dag pieczarek
- 1 duża cebula
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 3 łyżki masła
- szklanka bulionu wołowego
- płaska łyżeczka mąki
- 4 łyżki posiekanej natki
- płaska łyżeczka suszonego tymianku
- sól, pieprz
Przygotowanie:
- Udka natrzyj solą, pieprzem, trzema łyżkami masła i ułóż w brytfance. Podlej kilkoma łyżkami wody. Piecz około 40 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 180 stopni, często polewając wytworzonym sosem.
- Plasterki boczku zrumień na patelni, odłóż. Na pozostałym tłuszczu podsmaż na szklisto posiekaną cebulę. Dodaj pokrojone w plasterki pieczarki i przez chwilę razem smaż. Podlej bulionem, dodaj koncentrat, tymianek, sól, pieprz. Sos zagotuj i zagęść mąką wymieszaną z małą ilością wody.
- Połowę sosu zmiksuj. Polej udka i piecz kolejne 40 minut, często polewając sosem. Kilka minut przed końcem pieczenia dodaj resztę sosu z całymi kawałkami pieczarek i dołóż plasterki boczku.
- Przed podaniem posyp natką.