Filet z indyka z wiśniami

Smakowitym dodatkiem do pieczeni jest sałata w sosie śmietanowym
/ 06.04.2011 12:05

Przygotowanie: 15 min
Pieczenie: 75 min
Porcja: 320 kcal

Składniki dla 6 osób:
- 1,40 kg fileta z piersi indyczej
- sok z cytryny
- łyżka płynnego miodu
- po 1/2 łyżeczki słodkiej i ostrej mielonej papryki
- 2 łyżeczki suszonego tymianku
- łyżeczka suszonej szałwii
- łyżeczka świeżego startego imbiru
- słoik wiśni w syropie
- 4 łyżki oliwy
- sól, pieprz

Sposób wykonania:

1. Mięso opłucz osusz, skrop sokiem z cytryny, natrzyj solą i pieprzem. Miód wymieszaj z tymiankiem, szałwią, dwoma rodzajami papryki, imbirem i oliwą. Mieszanką posmaruj mięso. Ułóż je w formie żaroodpornej.

2. Mięso wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz najpierw 15 minut w temperaturze 200 st. Polej szklanką gorącej wody. Następnie zmniejsz temperaturę piekarnika do 180 st. i piecz jeszcze około 50 minut.

3. Po upływie tego czasu do mięsa dodaj wiśnie w syropie i wstaw do piekarnika na kolejne 10 minut (wiśnie powinny się zagrzać).

4. Pieczeń wyjmij z piekarnika. Odstaw na 5 minut, aby odpoczęła, a następnie krój w plastry, polewając każdy z nich wiśniami w syropie. Podawaj z ryżem (dobry będzie ryż do sushi – przygotuj go zgodnie z przepisem na opakowaniu, a następnie uformuj kulki wielkości orzecha włoskiego).

Kulinarne inspiracje - forum >>