3 przepisy na pysznego indyka

Fotolia_45710874_Subscription_XL.jpg fot. Fotolia
To mięso ma takie same zalety jak kurczak – jest zdrowe, delikatne i łatwe do przygotowania. Sprawdź!
/ 20.01.2013 07:01
Fotolia_45710874_Subscription_XL.jpg fot. Fotolia
To mięso ma takie same zalety jak kurczak – jest zdrowe, delikatne i łatwe do przygotowania – ale ma nieco wyraźniejszy smak. Wszystkie części indyka można wykorzystać do rozmaitych potraw, najbardziej wykwintny jest jednak pieczony w całości.

Roladki indycze z warzywami (porcja - 225 kcal, czas przygotowania: 1 godz.)

Składniki na 6 porcji:
  • 60 dag fileta z indyka
  • 2 ząbki czosnku
  • po pół papryki czerwonej i żółtej
  • pół cukinii
  • ok. 7 dag masła
  • 2 łyżki oleju
  • sól
  • pieprz
SPOSÓB WYKONANIA:
  1. Filet opłucz, osusz. Pokrój w poprzek włókien na plastry grubości 1–1,5 cm. Każdy lekko rozbij, natrzyj czosnkiem, solą i pieprzem, odstaw w chłodne miejsce.
  2. Paprykę, cukinię i 2/3 masła pokrój w słupki. Na każdym płacie mięsa połóż kawałek masła i kilka słupków rozmaitych warzyw. Owiń je mięsem, zepnij wykałaczką.
  3. Roladki zrumień na oleju, przełóż do brytfanny, posyp wiórkami masła. Piecz ok. 30 min w temp. 190 st. C, polewając sosem.

Indyk pieczony z owocami (porcja: 450 kcal, czas przygotowania: 4 godz.)

Składniki na 12 porcji:
  • 1 indyk (ok. 5 kg)
  • 1 jabłko
  • 1 poma-rańcza
  • 7 twardych gruszek
  • 15 dag suszonych moreli i śliwek
  • 2 łyżki suszonych żurawin
  • 1 kieliszek słodkiego białego wina
  • świeży imbir (1 cm)
  • olej
  • pół słoiczka konfitury z żurawin
  • sól
  • pieprz
SPOSÓB WYKONANIA:
  1. Indyka natrzyj solą albo zalej zimną solanką i pozostaw na noc w chłodnym miejscu.
  2. Jabłko, pomarańczę i 1 gruszkę obierz, pokrój w dużą kostkę. Bakalie i żurawinę opłucz, zalej winem. Wymieszaj owoce z bakaliami.
  3. Indyka wyjmij z solanki, osusz, natrzyj pieprzem, a od środka przetrzyj posiekanym imbirem. Napełnij farszem, zepnij wykałaczkami. Włóż do brytfanny, posmaruj olejem, skórę ponakłuwaj widelcem, przykryj folią aluminiową. Piecz ok. 30 min w temp. 200 st. C, a potem ok. 3 godz. w temp. 180 st. C, polewając wytwarzającym się sosem.
  4. 30 min przed końcem pieczenia zdejmij folię i obłóż indyka połówkami gruszek. Po upieczeniu gruszki napełnij konfiturą.

Potrawka z papryką i marchewką (porcja: 415 kcal, przygotowanie: 70 min)

Składniki na 4 porcje:
  • 1 kg indyczego udźca bez kości
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka masła
  • 2 cebule
  • 3 marchewki
  • 2 żółte papryki
  • 1–2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka mąki
  • mielona papryka
  • rozmaryn
  • sól
  • pieprz
SPOSÓB WYKONANIA:
  1. Mięso pokrój w kostkę. Obsmaż na oleju i maśle. Dodaj pokrojoną cebulę, przesmaż.
  2. Mięso przełóż do rondla, zalej gorącą wodą. Dodaj pokrojoną marchew, pieprz i sól, duś ok. 30 min. Dorzuć pokrojoną paprykę i koncentrat oraz mieloną paprykę i gałązkę rozmarynu. Duś, aż mięso i warzywa będą miękkie. Zapraw mąką.

Redakcja poleca

REKLAMA