Roladki indycze z warzywami (porcja - 225 kcal, czas przygotowania: 1 godz.)
Składniki na 6 porcji:- 60 dag fileta z indyka
- 2 ząbki czosnku
- po pół papryki czerwonej i żółtej
- pół cukinii
- ok. 7 dag masła
- 2 łyżki oleju
- sól
- pieprz
- Filet opłucz, osusz. Pokrój w poprzek włókien na plastry grubości 1–1,5 cm. Każdy lekko rozbij, natrzyj czosnkiem, solą i pieprzem, odstaw w chłodne miejsce.
- Paprykę, cukinię i 2/3 masła pokrój w słupki. Na każdym płacie mięsa połóż kawałek masła i kilka słupków rozmaitych warzyw. Owiń je mięsem, zepnij wykałaczką.
- Roladki zrumień na oleju, przełóż do brytfanny, posyp wiórkami masła. Piecz ok. 30 min w temp. 190 st. C, polewając sosem.
Indyk pieczony z owocami (porcja: 450 kcal, czas przygotowania: 4 godz.)
Składniki na 12 porcji:- 1 indyk (ok. 5 kg)
- 1 jabłko
- 1 poma-rańcza
- 7 twardych gruszek
- 15 dag suszonych moreli i śliwek
- 2 łyżki suszonych żurawin
- 1 kieliszek słodkiego białego wina
- świeży imbir (1 cm)
- olej
- pół słoiczka konfitury z żurawin
- sól
- pieprz
- Indyka natrzyj solą albo zalej zimną solanką i pozostaw na noc w chłodnym miejscu.
- Jabłko, pomarańczę i 1 gruszkę obierz, pokrój w dużą kostkę. Bakalie i żurawinę opłucz, zalej winem. Wymieszaj owoce z bakaliami.
- Indyka wyjmij z solanki, osusz, natrzyj pieprzem, a od środka przetrzyj posiekanym imbirem. Napełnij farszem, zepnij wykałaczkami. Włóż do brytfanny, posmaruj olejem, skórę ponakłuwaj widelcem, przykryj folią aluminiową. Piecz ok. 30 min w temp. 200 st. C, a potem ok. 3 godz. w temp. 180 st. C, polewając wytwarzającym się sosem.
- 30 min przed końcem pieczenia zdejmij folię i obłóż indyka połówkami gruszek. Po upieczeniu gruszki napełnij konfiturą.
Potrawka z papryką i marchewką (porcja: 415 kcal, przygotowanie: 70 min)
Składniki na 4 porcje:- 1 kg indyczego udźca bez kości
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżka masła
- 2 cebule
- 3 marchewki
- 2 żółte papryki
- 1–2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka mąki
- mielona papryka
- rozmaryn
- sól
- pieprz
- Mięso pokrój w kostkę. Obsmaż na oleju i maśle. Dodaj pokrojoną cebulę, przesmaż.
- Mięso przełóż do rondla, zalej gorącą wodą. Dodaj pokrojoną marchew, pieprz i sól, duś ok. 30 min. Dorzuć pokrojoną paprykę i koncentrat oraz mieloną paprykę i gałązkę rozmarynu. Duś, aż mięso i warzywa będą miękkie. Zapraw mąką.