Ciasta drożdżwe są jednym z najczęściej zajadanych ciast w naszym kraju. I nic dziwnego - są pyszne! Z kruszonką, z owocami, pod postacią pączków, bułeczek czy rogalików - ciasto drożdżowe zawsze nam smakuje.
Podstawowy przepis na ciasto drożdżowe zawiera mąkę, świeże drożdże i mleko (lub wodę), sól, cukier oraz jaja. Piecze się je w tamperaturze 180-200 stopni C. Rozczyn na ciasto drożdżowe przygotowujemy, mieszając je z cukrem w wysokim naczyniu. Następnie dolewamy ciepłe mleko lub wodę (temp. 20-30 st. C), dodajemy mąkę i mieszamy. Odstawiamy rozczyn w ciepłe miejsce, w którym będzie miał szansę zwiększyć swoją objętość. W trakcie "wyrastania drożdży" można przygotowywać inne składniki ciasta, np. owoce.
Zobacz przepisy na domowe ciasta drożdżowe >>