Waniliowy sernik z białą czekoladą

Dodaj do niego ulubione owoce!

Weronika Kwaśniak
DRUKUJ PRZEPIS
Waniliowy sernik z białą czekoladą
Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Liczba porcji: 8
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 1 kg mielonego sera białego
  • 3 duże jajka
  • 1/3 szklanki cukru
  • 20 dag białej czekolady
  • laska wanilii
  • 1/4 szklanki niesłodzonego skondensowanego mleka
  • łyżka startej skórki pomarańczowej
  • truskawki do dekoracji
Śmietanowiec z galaretką - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:

Sprawdź przepis na sernik waniliowy!

  1. Ser utrzyj z cukrem.
  2. Cały czas ucierając, dodawaj po jednym jajku, miąższ wanilii, mleko, skórkę pomarańczową.
  3. Czekoladę rozpuść na parze, delikatnie przestudź, połącz z 3 czubatymi łyżkami masy serowej i dalej ucierając mikserem, dodaj do reszty sera.
  4. Żaroodporną foremkę średnicy 20 cm i bokach wysokości 8 cm, wysmaruj masłem i wyłóż arkuszem papieru do pieczenia.
  5. Wlej masę.
  6. Wstaw do większego naczynia, wlej gorącą wodę i piecz godzinę w temperaturze 160 stopni.
  7. Następnie zmniejsz temperaturę do 150 stopni i piecz sernik kolejne 2,5 godziny.
  8. Sernik ostudź w piecyku.
  9. Wyjmij i w foremce odstaw do lodówki na całą noc.
  10. Następnie delikatnie przełóż na paterę i udekoruj truskawkami.

Sprawdź inne przepisy na serniki:

DRUKUJ PRZEPIS
Tagi: ciastadeseryciastosernik
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)