Tort czekoladowy z konfiturą

Oblany słodkim lukrem!

Weronika Kwaśniak / 7 miesięcy temu
DRUKUJ PRZEPIS
Tort czekoladowy z konfiturą
www.beatapolatynska.pl/licencja
Poziom trudności: łatwy
Składniki:

Na ciasto:

  • 17 dag mąki
  • 15 dag cukru
  • łyżka ciemnego kakao
  • łyżeczka sody
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • duże jajko
  • 6 dag masła
  • 200 ml jogurtu naturalnego

Na lukier:

  • 20 dag masła
  • 40 dag cukru pudru
  • 2 łyżki kremówki

Dodatkowo:

  • 20 dag konfitury morelowej
  • jabłko
  • tabliczka gorzkiej czekolady (10 dag)
Truskawkowy tort marzenie - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:

Zobacz przepis na tort czekoladowy z konfiturą!

  1. W misce wymieszaj: mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę, sól i kakao.
  2. W rondelku rozmieszaj: rozpuszczone masło, jogurt i roztrzepane jajko.
  3. Do suchych składników w misce wlej roztrzepane składniki mokre i całość wymieszaj mikserem.
  4. Dno małej tortownicy o średnicy 18 cm wyłóż papierem do pieczenia.
  5. Ciasto przełóż do formy i piecz około 45 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni C. Wystudź.
  6. Jabłko obierz i pokrój w małą kostkę.
  7. Włóż do rondelka razem z konfiturą i zagotuj, wystudź.
  8. Ciasto przekrój na dwa blaty i przełóż masą morelowo-jabłkową.
  9. Czekoladę połam i rozpuść w kuchence mikrofalowej lub w kąpieli wodnej - ustaw miseczkę z nią na garnku z gotującą się wodą.
  10. Czekoladę przełóż do szprycy cukierniczej i wyciskaj na papier do pieczenia czekoladowe kwiatki. Schłodź, np. w lodówce.
  11. Miękkie masło utrzyj z cukrem pudrem na gęsty lukier.
  12. Ciągle ucierając, dodaj odrobinę śmietanki. Lukier powinien być bardzo gęsty.
  13. Gotowym lukrem posmaruj grubo boki i wierzch tortu.
  14. Następnie wyjmij z lodówki schłodzone kwiatki, zdejmij je delikatnie z pergaminu i szybko przyklej do ścianek ciasta.
  15. Całość odstaw do lodówki.

Zobacz więcej przepisów na torty:

Tort bezowy z ananasem - przepis
Tort kokosowy - przepis
Jak zrobić tort z truskawkami?
Tort z ajerkoniakiem - przepis

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)