Poziom trudności:
średni
Składniki:
Składniki na ciasto:
- 5 jajek
- 5 łyżek cukru
- 5 łyżek mąki
- łyżka mąki ziemniaczanej
- 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem - I warstwa:
- szklanka kremówki
- łyżeczka żelatyny
- 3 łyżki mleka
- w sezonie: łyżka przetartych jagód
- 2 łyżki cukru pudru
Krem - II warstwa i obłożenie tortu:
- 400 ml kremówki
- 3 łyżki cukru pudru
- 20 dag mascarpone
- 5 łyżek malibu
Dodatkowo:
- 5 dag wiórków kokosowych
Do nasączenia:
- 1,5 szklanki soku ananasowego
- 100 ml wody
- sok z 1/2 cytryny
- 3 łyżki malibu
Przygotowanie:
Zobacz przepis na tort kokosowy!
- Żółtka utrzyj z cukrem.
- Białka ubij, dodaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i żółtka, delikatnie wymieszaj.
- Przełóż do tortownicy.
- Piecz około 40 minut w 180°C.
- Kremówkę ubij, połącz z żelatyną rozpuszczoną w mleku, z jagodami i cukrem.
- Ciasto przekrój na 3 blaty.
- Pierwszy nasącz, wyłóż na niego krem, przykryj drugim blatem, nasącz.
- Kremówkę ubij z cukrem pudrem, połącz z mascarpone i malibu.
- Część masy wyłóż na drugi blat, przykryj ostatnim krążkiem ciasta, nasącz.
- Wierzch i boki tortu posmaruj resztą kremu, obsyp wiórkami.