Składniki:
Ciasto:
- 5 jaj
- 15 dag cukru
- skórka otarta z cytryny
- 12 dag mąki
- 4 dag mąki ziemniaczanej
- szczypta proszku do pieczenia
Krem i dekoracja:
- 1/2 l kremówki
- 10 dag cukru pudru
- usztywniacz do śmietany
- skórka otarta z cytryny
- 30 dag truskawek
- 4 łyżki dżemu truskawkowego
- 10 dag płatków migdałowych
Poncz:
- 1/4 l przegotowanej wody
- sok wyciśnięty z cytryny
- 2 łyżki cukru
Przygotowanie:
Zobacz, jak zrobić tort z truskawkami!
- Białka ubij na sztywno, wsyp cukier i ubijaj jeszcze 2 minuty.
- Dodaj żółtka i skórkę, delikatnie wymieszaj.
- Na masę przesiej mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
- Ciasto przelej do tortownicy o średnicy 24 cm.
- Piecz około 40 minut w 170°C.
- Wystudź, przekrój na 3 blaty.
- Kremówkę ubij z cukrem pudrem i usztywniaczem.
- Dodaj skórkę z cytryny.
- Do połowy kremu dodaj pokrojone truskawki. Kilka odłóż do dekoracji.
- Blaty nasącz ponczem.
- Pierwszy posmaruj dżemem i kilkoma łyżkami kremu z owocami.
- Przykryj drugim blatem, posmaruj resztą kremu z owocami.
- Przykryj ostatnim blatem.
- Cały tort posmaruj pozostałym kremem.
- Boki obsyp podprażonymi migdałami, wierzch udekoruj truskawkami.
Przepis Renaty Materlińskiej z "Poradnika domowego"