Tęczowy tort - przepis składniki i przygotowanie

Oczaruje wszystkich gości!
Weronika Kwaśniak / 07.04.2016 06:42
DRUKUJ PRZEPIS
Tęczowy tort - przepis składniki i przygotowanie fot. www.beatapolatynska.pl/licencja
Poziom trudności: średni
Składniki:

Na ciasto:

  • 4 duże jajka XL
  • 18 dag mąki
  • 25 dag cukru
  • barwniki spożywcze: żółty, pomarańczowy, czerwony, zielony, niebieski i fioletowy

Na krem:

  • 500 ml mleka
  • 2 budynie śmietankowe z cukrem
  • 5 dag cukru pudru
  • 30 dag masła
Przygotowanie:

Zobacz przepis na tęczowy tort!

  1. Jajka ubij z cukrem na puch, następnie dodaj mąkę i delikatnie wymieszaj.
  2. Przygotowaną masę podziel na 6 części. Każdą zabarw odrobiną barwnika spożywczego.
  3. Przygotuj dwie identyczne tortownice o średnicy 18 cm i 6 krążków z papieru do pieczenia, również o średnicy 18 cm.  
  4. Porcje ciasta wykładaj pojedynczo do tortownic wyłożonych papierem i piecz partiami w nagrzanym do temperatury 180 stopni C piekarniku, przez około 10 minut każdą. W ten sposób upiecz (na 3 raty) 6 kolorowych krążków biszkoptu.
  5. W garnku ugotuj szklankę mleka.
  6. W pozostałym mleku rozpuść proszek budyniowy.
  7. Wlej do wrzącego mleka i gotuj, ciągle mieszając, aż powstanie gładki, gęsty budyń. Wystudź.
  8. Masło utrzyj z cukrem pudrem.
  9. Następnie, ciągle ucierając, dodawaj po łyżce wystudzony budyń.
  10. Jeden krążek biszkoptu połóż na paterze i posmaruj cienko kremem.
  11. Przykryj drugim i znów posmaruj kremem.
  12. W ten sposób przełóż kremem wszystkie krążki ciasta. Całość lekko dociśnij.
  13. Pozostałym kremem posmaruj boki tortu.

Zobacz też kilka przepisów na muffiny:

Babeczki bezowe - przepis
Babeczki z ciasta filo - przepis
Babeczki serowe - przepis
Babeczki malinowe - przepis

DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA