Tarta cytrynowa z bezą

Lekki deser, idealny na lato!

Weronika Kwaśniak
DRUKUJ PRZEPIS
Tarta cytrynowa z bezą
Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
Na ciasto:
  • 1 i 1/2 szklanki mąki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 15 dag masła
  • skórka starta i wyciśnięty sok z jednej cytryny
Na masę cytrynową:
  • 3 łyżki mąki kukurydzianej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki wody
  • skórka i sok z 2 cytryn
  • 3 żółtka
  • łyżka masła
Na bezę:
  • 3 białka
  • 3/4 szklanki cukru
  • łyżka mąki kukurydzianej
Tarta z gruszkami - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:

Sprawdź przepis na tartę cytrynową z bezą!

  1. Z podanych składników zagnieć ciasto, gotowym wylep foremkę o średnicy 20 cm, wysoko podnosząc brzegi, nakłuj widelcem.
  2. Odstaw do lodówki na 30 minut.
  3. Przykryj papierem, wsyp groch i piecz 20 minut w temp. 200 st. C.
  4. Papier z grochem usuń, ciasto piecz kolejne 10 minut. Ostudź.
  5. W garnku wymieszaj wodę z cukrem, mąką, skórką i sokiem z cytryny, mieszając, zagotuj.
  6. Zestaw z ognia, do gęstej masy dodaj żółtka i masło, wymieszaj, ostudź.  
  7. Białka ubij na sztywno, cały czas ubijając, partiami dodawaj cukier.
  8. Wsyp mąkę.
  9. Ciasto posmaruj masą cytrynową i przykryj pianą.
  10. Piecz 10 minut w temp. 210 st. C.
  11. Przed podaniem dobrze ostudź.

Sprawdź inne przepisy na tarty:

DRUKUJ PRZEPIS
Tagi: bezacytrynatarta
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)