Szarlotka z bezą

Pomysł na pyszne ciasto z jabłkami.

Weronika Kwaśniak
DRUKUJ PRZEPIS
Szarlotka z bezą
Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
Składniki na ciasto:
  • 3 szklanki mąki
  • 25 dag masła
  • szklanka cukru
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 jajka
  • łyżka śmietany 18%
Masa:
  • 2 kg winnych jabłek
  • 1/4 szklanki cukru
  • łyżeczka cynamonu
  • 5 dag zmielonych migdałów
  • 10 dag rodzynek
Ciasto z kajmakiem i jabłkami - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:

Sprawdź przepis na szarlotkę z bezą!

  1. Z mąki, masła, 3/4 szklanki cukru, proszku do pieczenia, żółtek i śmietany zagnieć ciasto.
  2. Oderwij kulkę wielkości jabłka i odłóż do zamrażarki.
  3. Jabłka obierz, pokrój na kawałki, przesmaż z cukrem, odlej nadmiar soku.
  4. Ostudź, dodaj cynamon, migdały i rodzynki.
  5. Blachę wyłóż pergaminem.
  6. Dno i boki wylep ciastem.
  7. Nałóż jabłka.
  8. Białka ubij z pozostałym cukrem, wyłóż na jabłka, posyp odłożonym, startym ciastem.
  9. Piecz 75 min w 190°C. Przed wyjęciem z foremki dobrze ostudź.

Sprawdź inne przepisy na ciasta:

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)