RÓŻE KARNAWAŁOWE: róże karnawałowe pieczone

Róże karnawałowe fot. www.beatapolatynska.pl/licencja
Róże karnawałowe to deser, bez którego nie ma imprezy karnawałowej! Zobacz nasze sprawdzone przepisy!
Sylwia Kazimierczuk / 19.01.2018 15:47
Róże karnawałowe fot. www.beatapolatynska.pl/licencja

Sprawdzone i doskonałe przepisy na róże karnawałowe sprawią, twoi goście nie będą mogli oprzeć się ich wyjątkowemu aromatowi! Wykonane z kruchego lub naleśnikowego ciasta – wybór należy do Ciebie!

Róże karnawałowe z ciasta francuskiego

Oto składniki na róże karnawałowe z ciasta francuskiego:

  • 2 opakowania ciasta francuskiego
  • cukier puder
  • kilka łyżek marmolady
  • szczypta cynamonu

Jak zrobić róże karnawałowe z ciasta francuskiego?

Z ciasta francuskiego wykrawamy okręgi o 3 różnych średnicach. Nakładamy płaty jeden na drugim i nacinamy. Przekładamy na blachę do pieczenia i pieczemy przez 15 minut w temperaturze 190 stopni Celsjusza. Możemy również zanurzyć je w gorącym oleju na 2 minuty do uzyskania złocistego koloru. Dekorujemy środek dżemem lub gęsta marmoladą. Posypujemy cukrem pudrem i cynamonem. Tak przygotowane róże karnawałowe świetnie sprawdzą się podczas karnawałowych imprez.

Róże karnawałowe z ciasta naleśnikowego

Oto składniki na róże karnawałowe z ciasta na naleśnikowego:

  • 2 szklanki mąki
  • ¾ szklanki mleka
  • 2 jajka
  • 4 łyżki cukru
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • kilka łyżek gęstej marmolady
  • cukier puder

Jak zrobić róże karnawałowe z ciasta naleśnikowego?

Wcześniej przesianą mąkę mieszamy z cukrem, solą oraz proszkiem do pieczenia. Dodajemy jajka i mleko. Całość mieszamy szpatułką lub trzepaczką do uzyskania gęstej konsystencji. Wylewamy porcje ciasta partiami na rozgrzany olej tworząc róże. Odcedzamy z nadmiaru tłuszczu na talerzyku z ręcznikiem papierowym. Posypujemy cukrem pudrem i dekorujemy gęstą marmoladą. Idealnie smakują również z dodatkiem czekolady.

Róże karnawałowe pieczone w piekarniku

Oto składniki na róże karnawałowe pieczone w piekarniku:

  • 2 szklanki mąki
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego lub śmietany
  • 2 żółtka
  • szczypta soli
  • pół szklanki cukru pudru
  • kilka łyżek marmolady

Jak zrobić róże karnawałowe pieczone w piekarniku?

Wcześniej przesianą mąkę należy wymieszać z żółtkami, śmietaną oraz solą. Dokładnie zagniatamy do uzyskania pożądanej konsystencji. Podsypujemy ciasto mąką i rozwałkowujemy. Wykrawamy kółka o 3 różnych średnicach. Nakładamy jedno na drugie i nacinamy tworząc róże. Przekładamy na blachę do pieczenia na 25 minut w temperaturze 190 stopni Celsjusza. Po wystudzeniu dekorujemy marmoladą. Posypujemy cukrem pudrem. Doskonale sprawdzą się na każdym przyjęciu karnawałowym!

Polecamy!

Najlepsze oponki na karnawał! Zobacz, jak zrobić puszyste pączki z nadzieniem!

Redakcja poleca

REKLAMA