POLECAMY

Pulchne oponki bez sera? Poznaj hit tegorocznego karnawału!

Oponki to jedna z pozycji w menu, której nie może zabraknąć podczas imprez karnawałowych. Sprawdź nasze przepisy!
Sylwia Kazimierczuk / 3 miesiące temu

Oponki przygotowywane na bazie ciasta drożdżowego z tłustym lub chudym twarogiem to klasyk wśród pączków. Uwielbiane przez wilgotne wnętrze i chrupiącą skórkę z zewnątrz. Możemy wykorzystać zarówno mąkę do drożdżowych ciast, jak i pełnoziarnistą. Sprawdź nasze przepisy!

Oponki z twarogu

Oto składniki na oponki z twarogu:

  • 15 g drożdży świeżych
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżki śmietany
  • 100 g sera białego twarogowego
  • 200 g mąki
  • łyżka masła
  • esencja waniliowa
  • olej

Jak zrobić oponki z twarogu?

Drożdże  rozkruszamy i dodajemy cukier. Zalewamy letnią wodą i odstawiamy na 15 minut do uaktywnienia rozczynu. Ser twarogowy mieszamy ze śmietaną i miękkim masłem. Dokładnie ucieramy przez 5 minut mikserem i dolewamy esencję waniliową. Przesianą mąkę łączymy z masa twarogową. Z przygotowanej masy wykrawamy oponki. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu. Następnie przekładamy na talerz wyłożony papierem do pieczenia. Tak przygotowane pączki twarogowe posypujemy cukrem pudrem i podajemy na gorąco.

Oponki bez sera

Oto składniki na oponki bez sera:

  • 15 g drożdży świeżych
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki śmietany kokosowej
  • 250 g mąki
  • 2 łyżki masła
  • szczypta cukru waniliowego

Jak zrobić oponki bez sera?

Drożdże  rozkruszamy i dodajemy cukier. Zalewamy letnią wodą i odstawiamy na 15 minut do uaktywnienia rozczynu. Śmietanę mieszamy z miękkim masłem. Dokładnie ucieramy przez 5 minut mikserem i dolewamy esencję waniliową. Przesianą mąkę łączymy z masą śmietanową. Z przygotowanej masy wykrawamy oponki. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu. Następnie przekładamy na talerz wyłożony papierem do pieczenia. Tak przygotowane pączki posypujemy cukrem pudrem i podajemy na gorąco.

Oponki serowe na drożdżach

Oto składniki na oponki serowe na drożdżach:

  • 15 g drożdży świeżych
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżki śmietany
  • 100 g sera białego
  • 200 g mąki
  • łyżka masła
  • esencja waniliowa

Jak zrobić oponki serowe na drożdżach?

Drożdże  rozkruszamy i dodajemy cukier. Zalewamy letnią wodą i odstawiamy na 15 minut do uaktywnienia rozczynu. Ser twarogowy lub kremowy mieszamy ze śmietaną i miękkim masłem. Dokładnie ucieramy przez 5 minut mikserem i dolewamy esencję waniliową. Przesianą mąkę łączymy z masa twarogową. Z przygotowanej masy wykrawamy oponki. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu. Następnie przekładamy na talerz wyłożony papierem do pieczenia. Tak przygotowane pączki twarogowe posypujemy cukrem pudrem i podajemy na gorąco.

Polecamy!

Zobacz, czym najlepiej nadziewać pączki? Przygotuj sprawdzone ciasto na faworki!

 

 

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)