Oponki przygotowywane na bazie ciasta drożdżowego z tłustym lub chudym twarogiem to klasyk wśród pączków. Uwielbiane przez wilgotne wnętrze i chrupiącą skórkę z zewnątrz. Możemy wykorzystać zarówno mąkę do drożdżowych ciast, jak i pełnoziarnistą. Sprawdź nasze przepisy!
Oponki z twarogu
Oto składniki na oponki z twarogu:
- 15 g drożdży świeżych
- 3 łyżki cukru
- 2 łyżki śmietany
- 100 g sera białego twarogowego
- 200 g mąki
- łyżka masła
- esencja waniliowa
- olej
Jak zrobić oponki z twarogu?
Drożdże rozkruszamy i dodajemy cukier. Zalewamy letnią wodą i odstawiamy na 15 minut do uaktywnienia rozczynu. Ser twarogowy mieszamy ze śmietaną i miękkim masłem. Dokładnie ucieramy przez 5 minut mikserem i dolewamy esencję waniliową. Przesianą mąkę łączymy z masa twarogową. Z przygotowanej masy wykrawamy oponki. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu. Następnie przekładamy na talerz wyłożony papierem do pieczenia. Tak przygotowane pączki twarogowe posypujemy cukrem pudrem i podajemy na gorąco.
Oponki bez sera
Oto składniki na oponki bez sera:
- 15 g drożdży świeżych
- 3 łyżki cukru
- 3 łyżki śmietany kokosowej
- 250 g mąki
- 2 łyżki masła
- szczypta cukru waniliowego
Jak zrobić oponki bez sera?
Drożdże rozkruszamy i dodajemy cukier. Zalewamy letnią wodą i odstawiamy na 15 minut do uaktywnienia rozczynu. Śmietanę mieszamy z miękkim masłem. Dokładnie ucieramy przez 5 minut mikserem i dolewamy esencję waniliową. Przesianą mąkę łączymy z masą śmietanową. Z przygotowanej masy wykrawamy oponki. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu. Następnie przekładamy na talerz wyłożony papierem do pieczenia. Tak przygotowane pączki posypujemy cukrem pudrem i podajemy na gorąco.
Oponki serowe na drożdżach
Oto składniki na oponki serowe na drożdżach:
- 15 g drożdży świeżych
- 3 łyżki cukru
- 2 łyżki śmietany
- 100 g sera białego
- 200 g mąki
- łyżka masła
- esencja waniliowa
Jak zrobić oponki serowe na drożdżach?
Drożdże rozkruszamy i dodajemy cukier. Zalewamy letnią wodą i odstawiamy na 15 minut do uaktywnienia rozczynu. Ser twarogowy lub kremowy mieszamy ze śmietaną i miękkim masłem. Dokładnie ucieramy przez 5 minut mikserem i dolewamy esencję waniliową. Przesianą mąkę łączymy z masa twarogową. Z przygotowanej masy wykrawamy oponki. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu. Następnie przekładamy na talerz wyłożony papierem do pieczenia. Tak przygotowane pączki twarogowe posypujemy cukrem pudrem i podajemy na gorąco.
Polecamy!
Zobacz, czym najlepiej nadziewać pączki? Przygotuj sprawdzone ciasto na faworki!