Rolada bezowa z jagodami - przepis składniki i przygotowanie

Do rolady bezowej możesz użyć też borówek amerykańskich!
Weronika Kwaśniak / 05.07.2016 07:02
DRUKUJ PRZEPIS
Rolada bezowa z jagodami - przepis składniki i przygotowanie fot. www.beatapolatynska.pl/licencja
Poziom trudności: łatwy
Składniki:

Na bezę:

  • 4 duże schłodzone białka
  • 20 dag cukru pudru oraz szczypta do posypania
  • łyżeczka mąki kukurydzianej
  • łyżeczka octu

Na krem:

  • 500 ml zimnej śmietany kremówki
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 1/3 szklanki malinowego lub wiśniowego soku
  • 25 dag jagód lub borówek amerykańskich
Przygotowanie:

Zobacz przepis na roladę bezową z jagodami!

  1. W misce ubij na sztywno zimne białka i dodając po łyżeczce cukru, ubijaj pianę dalej. Pod koniec ubijania dodaj łyżeczkę mąki kukurydzianej.
  2. Pianę przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i rozsmaruj ją.
  3. Piecz bezę przez 5-10 minut w temperaturze 220 stopni C do czasu, aż lekko się zezłoci, potem zmniejsz temperaturę do 140 stopni C i piecz jeszcze 15 minut.
  4. Arkusz papieru do pieczenia posyp cukrem pudrem.
  5. Na cukier wyłóż bezę, przewracając blaszkę do góry dnem.
  6. Usuń z niej papier, na którym się piekła, i pozostaw ją do wystudzenia.
  7. Żelatynę zalej odrobiną zimnej wody.
  8. Sok podgrzej i rozpuść w nim napęczniałą żelatynę, przestudź.
  9. Zimną kremówkę ubij na sztywno, na końcu dodając rozpuszczoną w soku żelatynę.
  10. Masę śmietanową rozsmaruj na bezie.
  11. Posyp borówkami lub jagodami.
  12. Ciasto zroluj i odstaw na godzinę do lodówki. Roladę bezową najlepiej serwować schłodzoną.

Sprawdź więcej na temat jagód:

Jak usunąć plamy z jagód?
Dania z jagodami - 30 przepisów
Przetwory z jagód - 11 przepisów
Lody malinowe z jagodami - przepis

DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA