Przekładaniec z ciasta francuskiego

Z przepysznym kremem!

Weronika Kwaśniak
DRUKUJ PRZEPIS
Przekładaniec z ciasta francuskiego
www.beatapolatynska.pl/licencja
Poziom trudności: średni
Składniki:
  • 50 dag mrożonego ciasta francuskiego
  • słoik dżemu, najlepiej pomarańczowego
  • 1/2 l śmietanki słodkiej 30%
  • 2 jajka
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2/3 szklanki cukru
  • 1/3 laski wanilii lub 2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • cukier puder
  • dowolne owoce do posypania - borówki amerykańskie, mrożone maliny
Panna cotta z owocami - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:

Zobacz przepis na przekładańca z kremem!

  1. Na krem zagotuj śmietankę.
  2. Utrzyj z cukrem 2 żółtka i 2 całe jajka.
  3. Do jajek dodaj mąkę ziemniaczaną, miąższ wyskrobany z laski wanilii (lub cukier wanilinowy) i dobrze wymieszaj.
  4. Do masy jajecznej wlej cienkim strumieniem wrzącą śmietankę (ciągle mieszając), ustaw na małym ogniu i ubijaj krem trzepaczką, aż uzyska konsystencję gęstej śmietany.
  5. Zdejmij z ognia i nie przerywając ubijania, ostudź.  
  6. Z ciasta wykrój trzy prostokątne placki takiej samej wielkości i piecz pojedynczo w temperaturze 200 stopni C, aż zrobią się złote. Wystudź.
  7. Owoce przebierz, opłucz, dokładnie osusz.
  8. Upieczone i wystudzone placki ciasta posmaruj dżemem, a następnie przygotowanym kremem śmietankowym i posyp owocami.
  9. Wierzch ciasta oprósz cukrem pudrem.
  10. Możesz też udekorować je owocami.

Zobacz inne przepisy na desery:

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)