Pączki z otrębami i konfiturą śliwkową - przepis

Pączki serowe, pączki pieczone, bez użycia drożdży, a nawet pączki dietetyczne - wariacji na temat pączków jest co niemiara. Polecamy przepis na pączki z otrębami pszennymi i konfiturą śliwkową.
/ 26.02.2014 13:27

Pączki

Składniki:

  • 2 łyżki otrąb pszennych
  • 250 g mąki pszennej
  • 100 ml mleka
  • 40 g rozpuszczonego masła
  • 35 g cukru
  • 25 g drożdży
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka spirytusu
  • szczypta soli
  • olej lub smalec do smażenia
  • 1 słoik konfitury ze śliwek
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

  1. Lekko ciepłe mleko wymieszać z drożdżami i cukrem, aż do rozpuszczenia składników.
  2. Dodać przesianą mąkę, otręby, żółtka, masło i sól.
  3. Wyrobić ciasto drożdżowe, pod koniec wyrabiania dodać spirytus, aby ciasto mniej chłonęło tłuszcz podczas smażenia. Przykryć suchą ściereczką i zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia (aż podwoi swoją objętość).
  4. Rozwałkować na grubość około 1 cm i foremką o średnicy 5 cm wycinać kółka.
  5. Rozgrzać tłuszcz w głębokim garnku. Każde kółko obtoczyć w dłoniach, żeby przybrało kształt kulki i wrzucać na rozgrzany tłuszcz.
  6. Smażyć z obu stron na brązowy kolor.

Po usmażeniu odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Po wystudzeniu nadziewać przy pomocy szprycy konfiturą i posypać cukrem pudrem.

Źródło przepisu i zdjęcia: Materiały prasowe Cruso PR/ bj

Zobacz także: Racuchy serowe na tłusty czwartek - przepis

Redakcja poleca

REKLAMA