Jogurtowe ciasto z galaretką

Lekkie ciasto na biszkopcie.

Weronika Kwaśniak
DRUKUJ PRZEPIS
Jogurtowe ciasto z galaretką
www.beatapolatynska.pl/licencja
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 4 jajka
  • szklanka mąki
  • szklanka cukru
  • łyżeczka proszku do pieczenia
Na masę jogurtową:
  • 1 l jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki cukru pudru
  • mały cukier wanilinowy
  • 2 łyżki żelatyny
Do dekoracji:
  •  4 kolorowe galaretki (np. cytrynowa, pomarańczowa, agrestowa i wiśniowa)
Śmietanowiec z galaretką - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:

Sprawdź przepis na ciasto jogurtowe z galaretką!

  1. Trzy galaretki rozpuść, każdą oddzielnie, w szklance wody. Nie rozpuszczaj galaretki cytrynowej.
  2. Wlej do niskich miseczek (tak, aby poziom galaretki był nie wyższy niż półtora centymetra), odstaw do lodówki.
  3. Galaretkę cytrynową rozpuść w 2 szklankach wody i odstaw, aby przestygła.
  4. Przygotuj ciasto: jajka ubij z cukrem na puch, dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
  5. Ciasto wylej do prostokątnej formy, wyłożonej pergaminem.
  6. Piecz 25 minut w temp. 180 st. C.
  7. Rozpuszczoną żelatynę wymieszaj z cukrem, cukrem wanilinowym i jogurtem.
  8. Masę jogurtową przełóż na wystudzone ciasto i odstaw do lodówki, by masa stężała.
  9. Wyjmij z lodówki galaretki i pokrój w kostkę.
  10. Wymieszaj z płynną galaretką cytrynową i wyłóż na ciasto.
  11. Deser odstaw na godzinę do lodówki, by galaretki dobrze stężały.

Sprawdź inne pomysły na letnie desery:

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)