Sorbet cytrynowy - przepis składniki i przygotowanie

Orzeźwiający deser - w sam raz na letnie dni.
Weronika Kwaśniak / 06.06.2014 09:00
DRUKUJ PRZEPIS
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 2 szklanki wody
  • szklanka cukru
  • 1,5 szklanki soku i miąższu z cytryn
  • skórka otarta z 2 cytryn
Przygotowanie:

Sprawdź przepis na sorbet cytrynowy!

  1. Zagotuj wodę z cukrem.
  2. Zmniejsz ogień, gotuj 5 minut, wystudź.
  3. Do syropu dodaj sok z cytryny i otartą skórkę.
  4. Płyn przelej do płaskiego naczynia, przykryj.
  5. Wstaw na godzinę do zamrażarki. Po tym czasie przemieszaj widelcem.
  6. Ponownie wstaw do zamrażarki na godzinę.
  7. Proces powtarzaj jeszcze 3-4 razy.
  8. Z gotowej, zmrożonej masy formuj porcje.
  9. Podawaj je w miseczkach z cytryn.

Sprawdź inne przepisy na letnie desery:

DRUKUJ PRZEPIS