Jak zrobić parfait?

Budyń z owocami
Szukasz pomysłu na smaczny i ochładzający deser? Nie wiesz czym poczęstować gości w ciepły, letni dzień? Ciekawą propozycją jest mrożony deser o nazwie parfait. Poniżej kilka sposobów na zrobienie pysznego parfait.
/ 07.05.2012 23:30
Budyń z owocami

 Zbliża się lato, a co za tym idzie robi się coraz cieplej. Człowiek zna mnóstwo sposobów na to jak się ochłodzić w upalny dzień. Począwszy od kąpieli w zimnej wodzie, na lodach i napojach chłodzących kończąc. Do całej listy letnich smakołyków warto by dodać właśnie parfait.

Pomysłów i przepisów na wyśmienity parfait jest naprawdę wiele. Najczęstszym dodatkiem są różnego rodzaju owoce, kawa czy wanilia, ale możemy zrobić także  np. parfait z wątróbek drobiowych. Oto propozycje:

Parfait malinowe (2 porcje)

Składniki: 3 łyżki malin, 200 gram tłustej śmietany (36%), po dwie łyżeczki cukru pudru oraz likieru benedicine.

Sposób przygotowania: Maliny należy przetrzeć przez sitko, tak aby pozbyć się wszystkich pestek. Dobrze schłodzoną śmietanę ubić na małych obrotach miksera. Gdy już będzie ubita dodać cukier i nadal miksować. Następnie wymieszać z likierem i przetartymi malinami. Tak powstałą masę należy przełożyć do małych miseczek i odstawić do lodówki, gdzie powinna się znajdować aż do zastygnięcia (ok. 3 godz.). Następnie wyjmujemy miseczki z lodówki, wkładamy na chwilę do gorącej wody i przekładamy na talerzyki.

Polecamy: Jak zrobić deser panna cotta?

Kawowe parfait (8 porcji)

Składniki: ¾ szklanki cukru, 2 jajka, 2 żółtka, ½ litra śmietany kremówki, szklanka mocnej kawy, 6 łyżek likieru kawowego, 8 dużych herbatników

Sposób przygotowania: Żółtka i jajka wbić do naczynia, dodać cukier i ubijać aż się rozpuści. Następnie wlać kawę oraz 4 łyżki likieru. Całość wymieszać i ostudzić. Śmietanę ubić na sztywno i wymieszać z masą żółtkową. Pokruszyć herbatniki i nasączyć je pozostałym likierem. Przygotować formę o długości 30 cm i wyłożyć ją folią. Najpierw włożyć ok 1/3 masy kawowej, następnie wysypać połowę herbatników. Znów wyłożyć 1/3 masy i posypać herbatnikami. Całość przykryć pozostałą masą. Ciasto przykryć folią i odstawić na ok. 5 godz. do zamrażalnika. Wyjąć 30 min przed podaniem.

To tylko dwie przykłady spośród wielu sposobów przyrządzania parfait. Wszystkie są godne polecenia i bardzo smaczne, a także idealne na najbliższy sezon. Smacznego!

Zobacz również: Jakie desery są najpopularniejsze w Grecji?

Redakcja poleca

REKLAMA