Szampańskie pyszności, czyli potrawy i desery z dodatkiem szampana

kieliszek, szampan, toast
Jak inaczej podać szampan podczas sylwestrowego przyjęcia? Nie jesteśmy skazani na ciągłe popijanie schłodzonych bąbelków – oto pomysły na potrawy i desery z dodatkiem szampana.
/ 27.12.2011 13:33
kieliszek, szampan, toast

Jesiotr w szampanie

Wielbiciele luksusu wiele zawdzięczają jesiotrowi, gdyż to właśnie z jego ikry produkuje się kawior. Sam jesiotr ma średnio tłuste białe mięso, a co najważniejsze – posiada bardzo niewiele ości.

Na początku gotujemy wytrawny szampan z dodatkiem białego pieprzu, korzeniem pietruszki, marchewką i liściem laurowym. Do gotującego wywaru wkładamy filety jesiotra, gotujemy wszystko razem około 45 minut po czym studzimy w wywarze i mamy do wyboru -  serwujemy na ciepło na liściach zielonej sałaty albo przekładamy do lodówki na parę godzin i podajemy na zimno z dodatkiem chrzanu jako prawdziwy przysmak sylwestrowego stołu.

Zobacz także: Sylwestrowe i karnawałowe drinki - co musisz wiedzieć?

Pyszna przystawka

Mus z łososia i szampana bez wątpienia podbije podniebienia naszych gości.

Na początek musimy namoczyć 5 łyżeczek żelatyny, którą odstawiamy do napęcznienia. Kiedy już napęcznieje musimy ją rozpuścić – w tym celu wkładamy naczynie  z żelatyną do gorącej wody.

50 dag przygotowanego wcześniej łososia miksujemy lub bardzo drobno kroimy, dodajemy półtorej szklanki szampana, trochę soku z cytryny, możemy także dodać posiekanych drobno kaparów albo suszonych pomidorów. Przyprawiamy solą, pieprzem oraz curry i mieszamy.

Następnie do tak powstałego musu dolewamy żelatynę, po czym całość mieszamy i wlewamy do małych naczyń, salaterek lub szklanek, które zapewnią zgrabny kształt gotowego musu na talerzu. Wstawiamy do lodówki aby zastygły.

Po wyjęciu z naczyń dekorujemy mus na przykład świeżą natką pietruszki oraz plasterkiem cytryny.'

Sabayon – szampański deser

Zabaglione czy zabaione to bardzo prosty i świetnie się prezentujący w kieliszkach deser rodem z Włoch, są to żółtka ubite z cukrem i dodatkiem słodkiego białego wina Marsala. Jeżeli spojrzymy na niego naszym polskim okiem to jest to po prostu kogel-mogel z winem, co się jednak stanie, kiedy wino zastąpimy szampanem?

Powstanie sabayon, francuska wersja włoskiej potrawy, w której szampan zastępujący wino dodaje jej dodatkowej lekkości w smaku.

Potrzebujemy 4 duże żółtka, 2 łyżki cukru, szczyptę soli oraz pół szklanki szampana. Do miski wbijamy żółtka, dodajemy cukier, sól i szampan. Miskę ustawiamy nad naczyniem z gotującą się na wolnym ogniu wodą i całość ubijamy energicznie, około 5 minut, aż powstanie gładka i puszysta masa. Do masy możemy też dodać dobrze ubitą (na sztywno) śmietanę.

Najlepiej podawać od razu, na przykład z owocami, w kieliszkach do szampana.

Polecamy: Lekkie jak piórko tiramisu.

Orzeźwiający sorbet

W sam raz na wypełnioną tańcami noc, kiedy przyjdzie nam ochota na odrobinę odpoczynku i orzeźwienia.

Na początku musimy zatroszczyć się o syrop cukrowy – do wyrobu pół litra takiego syropu potrzebujemy 300 ml wody i 300 gram cukru. Gotujemy składniki razem aż powstanie płyn o konsystencji syropu, schłodzony przelewamy do butelek.

Jeżeli chcemy zrobić szampański sorbet to 250 ml schłodzonego syropu dodajemy do 150 ml schłodzonego szampana. Wlewamy także po 3 łyżeczki soku z cytryny i pomarańczy oraz jedno białko. Całość ubijamy czy to ręcznie czy przy pomocy miksera aż całość się spieni. Zamrażamy, co jakiś czas mieszając. Kiedy sorbet będzie gotowy nakładamy do kieliszków lub pucharków udekorowany plasterkami limonki i listkami świeżej mięty.

Zobacz też: Domowy sorbet.

Redakcja poleca

REKLAMA