Faworki z migdałami

Skuszą każdego łasucha!

Weronika Kwaśniak / 9 miesięcy temu
DRUKUJ PRZEPIS
Faworki z migdałami
serwis prasowy Bakalland
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 450 g mąki pszennej
  • 5 żółtek
  • szczypta soli
  • 1 łyżka spirytusu
  • 4 szklanki śmietany 18%
  • olej rzepakowy do smażenia
  • cukier puder
  • 100 g płatków migdałów
Ptysie z kremem - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:

Zobacz przepis na faworki z migdałami!

  1. Mąkę przesiej, dodaj żółtka, szczyptę soli, spirytus i śmietanę.
  2. Wszystko dobrze wyrabiaj do momentu otrzymania gładkiego ciasta.
  3. Gotowe ciasto zawiń w folię i odłóż na 30 minut, by zmiękło.
  4. Następnie jeszcze raz dokładnie je wyrób, aby pozbyć się pęcherzyków powietrza.
  5. Znów owiń folią spożywczą i schładzaj w lodówce przez 30 minut.
  6. Schłodzone ciasto złóż na stolnicy i rozwałkuj.
  7. Wykrawaj prostokąty, każdy z nich natnij wzdłuż i pośrodku, paski przewlecz przez otwór.
  8. Gotowe smaż w gorącym tłuszczu na złoty kolor.
  9. Nadmiar tłuszczu odsącz na ręcznik papierowy.
  10. Po wystudzeniu posyp faworki cukrem pudrem i podprażonymi na suchej patelni płatkami migdałów.

Materiały prasowe, Bakalland

Zobacz więcej przepisów na Tłusty Czwartek:

Co zrobić szybko na Tłusty Czwartek - 12 przepisów
Pączki z piekarnika - przepis
Pączki twarogowe - przepis
Pączki serowe - przepis
Oponki wiedeńskie - przepis
Pączki kładzione - przepis

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)