Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- szklanka wody
- 6 dag masła
- 1/2 łyżeczki cukru
- szczypta soli
- 15 dag mąki
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 jajka
- olej do głębokiego smażenia
- kwadraty 15x15 cm papieru do pieczenia
- 10 dag cukru pudru
- łyżeczka soku z cytryny
Przygotowanie:
Zobacz przepis na oponki wiedeńskie!
- Zagotuj wodę z masłem, cukrem i solą.
- Zestaw z ognia, dodaj mąkę i proszek, wymieszaj.
- Podgrzewaj mieszając, aż ciasto zacznie odstawać od ścianek naczynia.
- Zdejmij z ognia, przestudź.
- Miksuj, dodając po jednym jajku, aż masa będzie gładka i lśniąca.
- W rondlu rozgrzej olej. Ciastem napełnij szprycę.
- Na kawałki papieru wyciskaj nieduże pierścienie.
- Kwadraty z ciastem kładź na rozgrzany olej (gdy ciasto odklei się od papieru, usuń go).
- Pączki smaż na małym ogniu na mocno złoty kolor, przyciskając łopatką, by były cały czas zanurzone w oleju.
- Osącz z nadmiaru tłuszczu, wystudź.
- Polej lukrem utartym z pudru i soku z cytryny.