Czekoladowy tort Sachera

Ten wykwintny deser ucieszy każdego jubilata!

Weronika Kwaśniak / 7 miesięcy temu
DRUKUJ PRZEPIS
Czekoladowy tort Sachera
www.beatapolatynska.pl/licencja
Poziom trudności: średni
Składniki:

Na ciasto:

  • 12 dag masła miękkiego
  • 10 dag cukru pudru
  • 5 żółtek
  • 5 białek
  • 10 dag czekolady
  • 7 dag cukru
  • 12 dag mąki
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 14 dag dżemu morelowego

Na czekoladowy lukier:

  • 20 dag cukru
  • 125 ml wody
  • 15 dag gorzkiej czekolady
Truskawkowy tort marzenie - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:

Zobacz przepis na tort Sachera!

  1. W misce ubij masło i cukier puder na krem.
  2. Stopniowo dodawaj żółtka i dalej ubijaj, aż masa będzie gęsta i kremowa.
  3. Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej. Gdy się stopi, dodaj do masy żółtkowej.
  4. Białka ubij na sztywna pianę.
  5. Dodaj do masy i delikatnie wymieszaj.
  6. Na koniec dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.
  7. Dno tortownicy o średnicy 21 cm wyłóż papierem do pieczenia i posmaruj boki formy masłem. Oprósz mąką.
  8. Przełóż ciasto.
  9. Piecz 55-60 minut w temperaturze 170 stopni C, przez pierwsze 15 minut pozostawiając lekko odchylone drzwiczki piekarnika.
  10. Upieczone ciasto odwróć do góry nogami  i pozostaw do ostygnięcia (około 20 minut).
  11. Wyjmij z formy i przekrój na dwa grube blaty.
  12. Dżem rozgrzej w rondlu i ciepłym posmaruj placki ciasta od środka. Złóż.
  13. Wodę i cukier gotuj 5-6 minut.
  14. Pozostaw do lekkiego ostygnięcia.
  15. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i cały czas mieszając, stopniowo dodawaj przygotowany syrop.
  16. Mieszaj, aż masa stanie się gęstą glazurą.
  17. Polej lekko ciepłe ciasto i łopatką rozprowadź glazurę po całej powierzchni.
  18. Pozostaw do wyschnięcia na kilka godzin, aż lukier stwardnieje.

Zobacz też kilka przepisów na muffiny:

Babeczki bezowe - przepis
Babeczki z ciasta filo - przepis
Babeczki serowe - przepis
Babeczki malinowe - przepis

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)