Chałwa domowej roboty

Szybki i prosty deser w bardzo zdrowej wersji!

DRUKUJ PRZEPIS
Chałwa domowej roboty
Fotolia
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 200 g sezamu
  • 4 łyżki miodu
  • orzechy włoskie
  • migdały
  • rodzynki (opcjonalnie)
  • skórka pomarańczowa (opcjonalnie)
Tort chałwowy - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:
  1. Sezam prażymy na patelni na małym ogniu, aż pociemnieje.
  2. Następnie zdejmujemy sezan z patelni. Gdy ostygnie należy go rozdrobnić np w moździerzu lub blenderze.
  3. Sproszkowany sezam wsypujemy do miski, dodajemy miód. Mieszamy.
  4. Dodajemy pokruszone kawałki orzechów, migdałów oraz skórkę pomarańczową i rodzynki (opcjonalnie). Wszystko razem mieszamy.
  5. Całość masy wlewamy do formy i wstawiamy do lodówki. Gdy chałwa stężeje, kroimy na porcje.
DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)