Pieczony indyk w maladze - przepis

Plastry mięsa złożyć na pół, ułożyć na półmisku, ozdobić owocami, zalać malagą, ostudzić.
/ 15.05.2013 10:29
Gdy galareta stężeje, pokryte nią kawałki indyka proponujemy przenieść na półmisek. W ten sposób każdy z łatwością będzie mógł nałożyć sobie porcję. Półmisek można ozdobić listkami sałaty, pomarańczą.

Składniki:

  • 1 kg fileta z indyka
  • 4 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • estragon
  • 350 ml wina malaga
  • 3 goździki
  • 5 dag rodzynek
  • 1 łyżka żelatyny
  • 2 mandarynki
  • po kilka winogron jasnych i ciemnych

Przygotowanie:

  1. Mięso opłukać, osuszyć. Natrzeć posiekanym czosnkiem, oprószyć solą, pieprzem i estragonem. Odstawić na 2 godziny w chłodne miejsce. Uformować, obwiązując bawełnianą nicią. Włożyć do foliowego rękawa do pieczenia.
  2. Piec ok. 25 min w piekarniku o temperaturze 190 st. C. Ostudzić, pokroić na niezbyt grube plastry. Malagę podgrzać z goździkami i rodzynkami, wymieszać z sokiem wyciśniętym z jednej mandarynki. Sos z pieczenia odtłuścić, podgrzać. Przed zalaniem galaretą plastry indyka można też obłożyć kawałkami brzoskwiń czy namoczonymi w winie suszonymi śliwkami. By galareta była klarowna, trzeba ją 2–3 razy przecedzić przez sito wyłożone bibułą. Można ją doprawić do smaku sokiem z cytryny.
  3. Do malagi dodać 2–3 łyżki sosu z pieczenia, przecedzić, wymieszać z rozpuszczoną żelatyną. Plastry mięsa złożyć na pół, ułożyć na półmisku, ozdobić owocami, zalać malagą, ostudzić.

Zobacz także:



Akademia Dobrej Kuchni/ Przyjaciółka

Redakcja poleca

REKLAMA