Składniki:
- 1,5 kg fileta z indyka
- po dużym pęczku natki pietruszki i koperku
- 5 dag masła
- 15 dag serka mascarpone
- 1 łyżka kaszy manny
- 2–3 łyżki startego parmezanu
- 1 białko
- 150 ml bulionu
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
- Filet opłucz, osusz papierowymi ręcznikami. Rozkrój na płat grubości ok. 2 cm. Oprósz solą i pieprzem, odstaw w chłodne miejsce.
- Natkę i koperek dokładnie opłucz, osusz. Posiekaj, zmiksuj. Połącz z mascarpone, kaszą manną i startym parmezanem, dopraw do smaku. Na koniec wymieszaj z ubitym na sztywno białkiem.
- Przygotowaną masą posmaruj płat mięsa. Zwiń roladę, obwiąż ją bawełnianą nicią. Końce zepnij wykałaczkami, aby farsz nie wypływał.
- Mięso ułóż w brytfannie, podlej bulionem, posyp wiórkami masła. Piecz 15 min w temp. 200 st. C, a potem jeszcze 70–80 min w temp. 180 st. C, polewając płynem spod pieczeni.