Dlaczego po alkoholu twarz robi się czerwona? Przyczyną może być niedobór ważnego enzymu

czerwona twarz po alkoholu fot. Adobe Stock, iso100production
Zaczerwienienie twarzy po alkoholu jest częstą dolegliwością, która może świadczyć o niedoborze enzymu ALDH2 i nieprawidłowym metabolizmie alkoholu, nadciśnieniu, hipoglikemii lub o niegroźnym przekrwieniu skóry. Czerwona twarz po alkoholu może też wiązać się z poważnymi chorobami. Według naukowców objaw ten jest czynnikiem ryzyka niektórych nowotworów złośliwych, np. raka przełyku. Najlepszym sposobem, aby zapobiec wystąpieniu czerwonej twarzy po alkoholu, jest unikanie jego spożycia. Co jeszcze można zrobić?
/ 09.05.2024 13:56
czerwona twarz po alkoholu fot. Adobe Stock, iso100production

Dla większości z nas nieprzyjemne skutki wypicia alkoholu to głównie późniejszy kac – są jednak osoby, które już w trakcie spożycia, poza oczywistym upojeniem, odczuwają dodatkowe przykre objawy. Jeśli po wypiciu nawet niewielkiej dawki alkoholu twoja twarz robi się czerwona, czujesz przyspieszone tętno, nudności, a nawet bóle głowy, dla swojego dobra odstaw mocne trunki. 

Spis treści:

  1. Przyczyny czerwonej twarzy po alkoholu
  2. Czerwona twarz po alkoholu – objawy
  3. Czerwona twarz po alkoholu – czy to jest groźne?
  4. Jak zapobiegać zaczerwienieniu twarzy po alkoholu

Przyczyny czerwonej twarzy po alkoholu

Niektóre osoby skarżą się na to, że po wypiciu alkoholu ich twarz robi się czerwona. U jednych dzieje się to szybko i po niewielkiej ilości alkoholu, a u innych dopiero po wypiciu większej ilości trunków. Przyczyny mogą być różne. Zaczerwienienie twarzy po alkoholu może świadczyć o:

  • wysokim stężeniu aldehydu octowego we krwi – aldehyd octowy to produkt uboczny metabolizmu alkoholu, a jego nagromadzenie w organizmie może wynikać z niedoboru enzymu dehydrogenazy aldehydowej 2 (ALDH2), w rezultacie rozwija się zespół nieprzyjemnych objawów (ang. alcohol flush reaction),
  • nadciśnieniu – osoby nadużywające alkoholu są bardziej niż niepijące zagrożone nadciśnieniem,
  • hipoglikemii wywołanej spożyciem alkoholu,
  • nadwrażliwość na związki występujące w alkoholu (np. histaminę, tyraminę, związki siarkowe) – związki te u niektórych osób mogą powodować objawy takie jak rumień i wysypka,
  • nasileniu chorób skórnych, np. trądziku różowatego,
  • „wypiekach” związanych z krótkotrwałym wzrostem ciśnienia tętniczego po alkoholu – to nieszkodliwe i często występujące zjawisko.

U niektórych osób istnieje genetycznie uwarunkowana nadmierna aktywność enzymu rozkładającego alkohol, co sprawia, że etanol jest zbyt szybko przekształcany w toksyczny aldehyd octowy. Czerwona wysypka po alkoholu częściej pojawia się też u kobiet w okresie menopauzy. 

„Alcohol flush reaction” i jego konsekwencje

Zaczerwienienie na twarzy po alkoholu jest jednym z objawów reakcji alkoholowej (ang. alcohol flush reaction), nazywanej potocznie rumieńcem azjatyckim (częsty problem wśród mieszkańców tego kontynentu). W tej grupie osób alkohol nie rozkłada się w wątrobie szybko do bardziej bezpiecznego octanu, tylko gromadzi się w postaci toksycznego aldehydu octowego. Może dojść z tego powodu do zatrucia, a w dłużej perspektywie spowodować rozwinięcie raka jamy ustnej, gardła lub przełyku. Przyczyną reakcji jest niedobór enzymu ALDH2, który utlenia aldehyd octowy. Osoby, które nie mają enzymu ALDH2, a wypijają dziennie dwa piwa, są aż 10 razy bardziej od innych narażone na wystąpienie nowotworu gardła.

Kiedy czerwona twarz po alkoholu świadczy o alergii na alkohol?

Zaczerwienienie twarzy po alkoholu może być objawem alergii, ale jest to rzadka sytuacja. Uczulenie częściej występuje po bardzo małej ilości alkoholu nawet łyku wina lub piwa. Objawy są wtedy intensywne: może wystąpić obrzęk, duszność, kaszel, świąd nosa, katar, wysypka, a także dolegliwości żołądkowo-jelitowe. Alergia na alkohol w ciężkich przypadkach zagraża wystąpieniem wstrząsu anafilaktycznego, który jest stanem zagrażającym życiu. W takim przypadku nawet po wypiciu niewielkiej ilości alkoholu może dojść do trudności z oddychaniem. Należy wezwać wówczas karetkę pogotowia.

Przeczytaj też: Alergia na alkohol

Czerwona twarz po alkoholu – objawy

Zaczerwienienie twarzy po alkoholu może mieć różne nasilenie u poszczególnych osób. Bywają to czerwone plamy na twarzy, rumień na twarzy, a niekiedy też na dekolcie, ramionach, uszach, czerwona wysypka czy widoczne naczynka krwionośne na policzkach. Czerwona twarz po alkoholu może być jednym z objawów. Inne możliwe symptomy to np.:

  • uczucie gorąca,
  • obrzęk twarzy,
  • nudności lub wymioty,
  • ból głowy,
  • biegunka,
  • pokrzywka,
  • ból brzucha,
  • przyspieszona praca serca.

Czerwona twarz po wypiciu alkoholu
fot. Czerwona twarz po alkoholu / Adobe Stock, Alessandro Grandini

Im objawów jest więcej, tym bardziej prawdopodobne, że przyczyną zaczerwienienia twarzy jest nietolerancja alkoholu, np. w wyniku niedoboru dehydrogenazy aldehydowej. Jeśli dolegliwości pojawiają się po wypiciu małej ilości alkoholu, to może też wskazywać na alergię.  

Czerwona twarz po alkoholu – czy to jest groźne?

Samo zaczerwienienie twarzy po alkoholu, o ile nie jest to alergia, na ogół nie jest groźne. Jednak naukowcy dowiedli, że taki objaw może wiązać się z podwyższonym ryzykiem nowotworów, co wynika z rakotwórczego i toksycznego działania aldehydu octowego.

W czasopiśmie PLoS Medicine ukazał się w 2009 roku artykuł, w którym dowiedziono, że reakcja alkoholowa związana z niedoborem enzymu ALDH2 jest czynnikiem ryzyka raka przełyku. To oznacza, że osoby, które nadal piją umiarkowane ilości trunków pomimo dolegliwości, są bardziej narażone na ten nowotwór.

Podobny związek zaobserwowano w przypadku innych rodzajów raka. Warto też wspomnieć, że sam alkohol jest przyczyną rozwoju nowotworów, niezależnie od tego, czy po jego spożyciu nasza twarz robi się czerwona, czy nie. 

Jak zapobiegać zaczerwienieniu twarzy po alkoholu

Najlepszym sposobem zapobiegania czerwonej twarzy po alkoholu jest oczywiście ograniczenie spożycia trunków lub w ogóle ich unikanie. Można też pić wolniej, aby organizm miał więcej czasu na metabolizm alkoholu. Warto też zaobserwować, czy reagujemy tak po określonych alkoholach – wtedy rozwiązaniem może być wybieranie tylko takich, które nie powodują dolegliwości. 

Między napojami alkoholowymi dobrze jest pić wodę, co zmniejsza oddziaływanie etanolu na organizm i sprawia, że wypijamy mniej. Złagodzić zaczerwienienie może odpowiednia dieta, a przede wszystkim unikanie ostrych potraw. Leczenie chorób skóry to kolejny krok, który może zmniejszyć objawy. 

Przede wszystkim warto jednak udać się do lekarza i przedstawić swój problem. Czasami może być to kwestia przyjmowanych leków albo choroby. Specjalista pomoże dobrać właściwe środki, by uniknąć pojawienia się na twarzy rumieńców.

Źródła:

Brooks PJ, Enoch MA, Goldman D, Li TK, Yokoyama A. The alcohol flushing response: an unrecognized risk factor for esophageal cancer from alcohol consumption. PLoS Med. 2009 Mar 24;6(3):e50. doi: 10.1371/journal.pmed.1000050,

Jeon S, Kang H, Cho I, Cho SI. The alcohol flushing response is associated with the risk of depression. Sci Rep. 2022 Jul 22;12(1):12569. doi: 10.1038/s41598-022-16276-2. PMID: 35869160,

Ono A, Inoue M, Sawada N, Saito E, Yamaji T, Shimazu T, Goto A, Iwasaki M, Tsugane S; JPHC Study Group. Impact of alcohol drinking on cancer risk with consideration of flushing response: The Japan Public Health Center-based Prospective Study Cohort (JPHC study). Prev Med. 2020 Feb 11;133:106026. doi: 10.1016/j.ypmed.2020.106026,

Zhang J, Zhang S, Song Y, Ma G, Meng Y, Ye Z, Ma X, Liu M. Facial flushing after alcohol consumption and the risk of cancer: A meta-analysis. Medicine (Baltimore). 2017 Mar;96(13):e6506. doi: 10.1097/MD.0000000000006506.

Czytaj także:
Jak alkohol zmienia twarz?
Skutki picia alkoholu
Kaloryczność alkoholi i sprawdzone sposoby na jej zmniejszenie
Alkohol a trzustka. Jaki alkohol najmniej szkodzi trzustce?

Redakcja poleca

REKLAMA