Lasagne (spolszczona nazwa - lazania), to makaronowe, zapiekane danie z mięsem. Tradycyjnie wyróżnia się dwa rodzaje tej potrawy - lasagne bolońskie oraz lasagne napoli. Jednak w związku z tym, że zapiekanka ta znana jest na całym świecie, lista skladników niezbędnych do jej przygotowania również uległa modyfikacji. Dziś możemy zjeść już nie tylko makaron z mięsem mielonym i sosem pomidorowym, ale również lasagne ze szpinakiem, z łososiem, z grzybami czy w wersji wegetariańskiej...
Zobacz 10 najlepszych przepisów na pyszną i pożywną lasagne!
Lasagne ze szpinakiem, mozzarellą i fetą. Przepis na włoskie danie
Lasagne ze szpinakiem to pożywny obiad dla wegetarian i nie tylko. Dodaj do niej mozzarellę oraz ser feta.
Lasagne z łososiem na zimno - przepis
Lasagne z łososiem na zimno to wspaniała potrawa, którą możesz przygotować na lerni obiad. Pożywna, pełna witamin - sprawdź przepis!
Lasagne ze szpinakiem - przepis
Farsz szpinakowy można przygotować również z serem pleśniowym.
Lasagne z mięsnym ragout
Płaty lasagne smaruj obficie beszamelem, tak by zmiękły podczas pieczenia