Przygotowanie: 40 min
Składniki na 4 porcje:
- 40 dag makaronu lasagne
- 50 dag szpinaku mrożonego
- 1 cebula
- 15 dag mozzarelli
- 2–3 ząbki czosnku
- 3–4 gałązki bazylii
- 2 łyżki oliwy
- sól, pieprz
Na sos beszamelowy:
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
- 0,5 l mleka
- gałka muszkatołowa
- sól, pieprz;
Do dekoracji:
- pomidorki koktajlowe
Sposób wykonania:
1. Cebulę i czosnek obierz i drobno posiekaj. Na patelni rozgrzej oliwę, podsmaż cebulę z czosnkiem na szklisto. Dodaj mrożony szpinak i ogrzewaj razem, aż szpinak się rozmrozi. Dopraw solą i pieprzem.
2. Przyrządź sos beszamelowy: w rondelku roztop masło, oprósz mąką i zasmaż na biało. Powoli wlewaj zimne mleko i zagotuj, cały czas mieszając. Dopraw gałką muszkatołową, solą oraz pieprzem.
3. Na dno wysmarowanej masłem formy wlej 3–4 łyżki beszamelu, ułóż surowe płaty lasagne, posmaruj masą szpinakową, ułóż plasterki mozzarelli, listki bazylii i polej kilkoma łyżkami beszamelu. Następnie ułóż kolejne warstwy makaronu, szpinaku, mozzarelli, liści bazylii oraz beszamelu.
4. Lasagne zapiekaj w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 45 minut. Udekoruj pomidorkami.
Lasagne ze szpinakiem - przepis
Farsz szpinakowy można przygotować również z serem pleśniowym.