Nalewka z głogu - doskonały przepis i właściwości prozdrowotne

nalewka z głogu fot. Adobe Stock, Zakharenkova
Nalewkę z głogu zrobisz na wódce lub spirytusie z dodatkiem korzennych przypraw. Wybierz dojrzałe i jędrne owoce głogu do nalewki, aby puściły najwięcej soku podczas maceracji. Właściwości nalewki z głogu to przede wszystkim wsparcie krążenia krwi i regulacja rytmu serca. Owoce głogu są też bogate w cenne antyoksydanty.
Weronika Kwaśniak / 10.08.2023 12:59
nalewka z głogu fot. Adobe Stock, Zakharenkova

Nalewka z głogu świetnie działa na serce, a dodatkowo chroni przed przeziębieniem i wspomaga odporność. To naturalny lek, dlatego nie może go zabraknąć w twojej spiżarni. Właśnie przepis na nalewkę z owoców głogu to jeden z naszych najpopularniejszych przepisów na nalewki.

Owoce głogu na nalewkę i inne przetwory powinno się zbierać po pierwszych przymrozkach. Jeśli nie chcesz czekać na ochłodzenie, możesz zastosować inny trik i po zbiorach umieścić głóg w zamrażarce na jedną noc. Gotowa nalewka z głogu powinna z kolei leżakować jak najdłużej - najlepszy smak osiągnie po 8 miesiącach, a nawet po roku. Lepiej uzbroić się w cierpliwość.

Spis treści:

  1. Nalewka z głogu - przepis podstawowy na spirytusie
  2. Nalewka z głogu z miodem na wódce
  3. Właściwości nalewki z głogu

Nalewka z głogu na spirytusie

Oto najprostszy, tradycyjny przepis na nalewkę z głogu na spirytusie z korzennym posmakiem, który zapewniają goździki, cynamon i skórka z cytryny.

Składniki:

  • 1 kg dojrzałych owoców głogu,
  • 4 szklanki spirytusu,
  • 50 dag cukru,
  • 6-10 goździków,
  • kawałek cynamonu,
  • skórka otarta z 1 cytryny,
  • 4 szklanki przegotowanej wody.

Sposób przygotowania:

  1. Owoce głogu umyj, wsyp do słoja i lekko rozgnieć.
  2. Spirytus wymieszaj ze szklanką wody i zalej głóg.
  3. Szczelnie nakryj i odstaw na 2 tygodnie, codziennie potrząsając.
  4. Po upływie wyznaczonego czasu, zagotuj resztę wody z przyprawami, dodaj cukier i gotuj kilka minut.
  5. Zdejmij delikatnie pianę.
  6. Zlej alkohol z owoców, wlej do syropu, mieszając.
  7. Wlej do słoja, zamknij i odstaw nalewkę z głogu na 3 dni.
  8. Przefiltruj i rozlej do butelek. Teraz nalewka z głogu musi leżakować - najlepiej przez co najmniej 8 miesięcy.

Nalewka z głogu z miodem na wódce

Ten przepis na nalewkę z głogu zrobisz na wódce, z dodatkiem miodowego syropu. Głogowa nalewka na miodzie jest bardziej szlachetna i ma więcej nut smakowych, niż nalewka z dodatkiem cukru. Zrób ją na specjalne okazje lub zaserwuj gościom.

Składniki:

  • 1,5 kg owoców głogu,
  • 2 l wódki,
  • 300 g miodu,
  • 50 goździków,
  • szklanka wody,
  • 3 laski cynamonu,
  • skórka z cytryny i pomarańczy.

Sposób przygotowania:

  1. Owoce głogu dokładnie oczyść i umyj pod bieżącą wodą.
  2. Następnie wsyp je do słoika, lekko rozgnieć i zalej wódką.
  3. Pozostaw na 2 tygodnie, szczelnie zamykając pokrywkę.
  4. Po upływie wyznaczonego czasu, przygotuj syrop z miodu. W garnku zagotuj wodę z przyprawami i skórką z cytryny i pomarańczy. Gdy wrzątek nieco przestygnie (czyli osiągnie temperaturę 40-50 stopni C), powoli rozpuść miód. Pamiętaj, by nie dodawać miodu do gorącej wody - to sprawi, że nalewka z głogu będzie mętna.
  5. Połącz syrop z alkoholem zlanym z owoców. Szczelnie zamknij.
  6. Pozostaw na 3-5 dni.
  7. Zlej nalewkę z głogu do butelek lub słoików i odstaw w chłodne i zaciemnione miejsce - powinna teraz leżakować ok. 8 miesięcy.

Właściwości nalewki z głogu

Medycyna ludowa przypisuje nalewce z głogu wiele prozdrowotnych właściwości. Owoce głogu:

  • wspierają zdrowie serca i całego układu sercowo-krążeniowego: rozrzedzają krew, pomagają obniżać ciśnienie, regulować rytm serca;
  • bogactwem antyoksydantów działających przeciwstarzeniowo, wpierających zdrowie skóry i ochraniających komórki, są bogate w witaminę C;
  • wspomagają trawienie i mogą łagodzić niektóre problemy żołądkowo-jelitowe;
  • mają właściwości relaksujące układ nerwowy;
  • działają delikatnie moczopędnie, więc pomagają pozbyć się obrzęków i przeciwdziałają powstawaniu kamieni nerkowych;
  • mogą wspomagać odporność, bo są zasobne w witaminę C i przeciwzapalne substancje.

Większość wymienionych właściwości zdrowotnych głogu można przełożyć też na właściwości nalewki z głogu. Pamiętaj jednak, że alkohol (będący głównym składnikiem nalewek) ogólnie nie jest zdrowy, nawet spożywany w niewielkich ilościach. Znacznie bardziej prozdrowotne będzie wykonanie przetworów z głogu bez alkoholu takich jak np. sok z głogu, dżem lub dodawanie owoców głogu do herbaty bezpośrednio.

Treść artykułu opublikowana pierwotnie 18.11.2008.

Zobacz więcej przepisów na nalewki:
Nalewka z gruszek
Nalewka z winogron
Nalewka z jabłek

Redakcja poleca

REKLAMA