Nalewka z głogu

Naturalny lek nasercowy!

Nalewka
fot. Fotolia

Składniki na nalewkę z głogu:

  • 1 kg dojrzałych owoców głogu
  • 4 szklanki spirytusu
  • 50 dag cukru
  • 6-10 goździków
  • kawałek cynamonu
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • 4 szklanki przegotowanej wody

Sposób przygotowania nalewki z głogu:

  1. Owoce wsypać do słoja, spirytus wymieszać ze szklanką wody, zalać głóg, szczelnie nakryć i odstawić na 2 tygodnie, codziennie potrząsając gąsiorkiem.
  2. Zagotować resztę wody z przyprawami, dodać cukier, gotować kilka minut, zdjąć pianę. Zlać alkohol z owoców, wlać do syropu, mieszając. Wlać do słoja, zamknąć, odstawić na 3 dni, przefiltrować, rozlać do butelek.
Przepis z "Przyjaciółki"

Sprawdź inne przepisy na nalewki:

Publikacja:
Oceń artykuł 44 głosów
Wyślij znajomym Wyślij znajomym
Drukuj Drukuj
Wypowiedz się!
Nick:
Opinia:
Raport specjalny
Video tygodnia
Gruszki w occie