Nalewka z głogu świetnie działa na serce, a dodatkowo chroni przed przeziębieniem i wspomaga odporność. To naturalny lek, dlatego nie może go zabraknąć w twojej spiżarni. Właśnie przepis na nalewkę z owoców głogu to jeden z naszych najpopularniejszych przepisów na nalewki.
Owoce głogu na nalewkę i inne przetwory powinno się zbierać po pierwszych przymrozkach. Jeśli nie chcesz czekać na ochłodzenie, możesz zastosować inny trik i po zbiorach umieścić głóg w zamrażarce na jedną noc. Gotowa nalewka z głogu powinna z kolei leżakować jak najdłużej - najlepszy smak osiągnie po 8 miesiącach, a nawet po roku. Lepiej uzbroić się w cierpliwość.
Spis treści:
- Nalewka z głogu - przepis podstawowy na spirytusie
- Nalewka z głogu z miodem na wódce
- Właściwości nalewki z głogu
Nalewka z głogu na spirytusie
Oto najprostszy, tradycyjny przepis na nalewkę z głogu na spirytusie z korzennym posmakiem, który zapewniają goździki, cynamon i skórka z cytryny.
Składniki:
- 1 kg dojrzałych owoców głogu,
- 4 szklanki spirytusu,
- 50 dag cukru,
- 6-10 goździków,
- kawałek cynamonu,
- skórka otarta z 1 cytryny,
- 4 szklanki przegotowanej wody.
Sposób przygotowania:
- Owoce głogu umyj, wsyp do słoja i lekko rozgnieć.
- Spirytus wymieszaj ze szklanką wody i zalej głóg.
- Szczelnie nakryj i odstaw na 2 tygodnie, codziennie potrząsając.
- Po upływie wyznaczonego czasu, zagotuj resztę wody z przyprawami, dodaj cukier i gotuj kilka minut.
- Zdejmij delikatnie pianę.
- Zlej alkohol z owoców, wlej do syropu, mieszając.
- Wlej do słoja, zamknij i odstaw nalewkę z głogu na 3 dni.
- Przefiltruj i rozlej do butelek. Teraz nalewka z głogu musi leżakować - najlepiej przez co najmniej 8 miesięcy.
Nalewka z głogu z miodem na wódce
Ten przepis na nalewkę z głogu zrobisz na wódce, z dodatkiem miodowego syropu. Głogowa nalewka na miodzie jest bardziej szlachetna i ma więcej nut smakowych, niż nalewka z dodatkiem cukru. Zrób ją na specjalne okazje lub zaserwuj gościom.
Składniki:
- 1,5 kg owoców głogu,
- 2 l wódki,
- 300 g miodu,
- 50 goździków,
- szklanka wody,
- 3 laski cynamonu,
- skórka z cytryny i pomarańczy.
Sposób przygotowania:
- Owoce głogu dokładnie oczyść i umyj pod bieżącą wodą.
- Następnie wsyp je do słoika, lekko rozgnieć i zalej wódką.
- Pozostaw na 2 tygodnie, szczelnie zamykając pokrywkę.
- Po upływie wyznaczonego czasu, przygotuj syrop z miodu. W garnku zagotuj wodę z przyprawami i skórką z cytryny i pomarańczy. Gdy wrzątek nieco przestygnie (czyli osiągnie temperaturę 40-50 stopni C), powoli rozpuść miód. Pamiętaj, by nie dodawać miodu do gorącej wody - to sprawi, że nalewka z głogu będzie mętna.
- Połącz syrop z alkoholem zlanym z owoców. Szczelnie zamknij.
- Pozostaw na 3-5 dni.
- Zlej nalewkę z głogu do butelek lub słoików i odstaw w chłodne i zaciemnione miejsce - powinna teraz leżakować ok. 8 miesięcy.
Właściwości nalewki z głogu
Medycyna ludowa przypisuje nalewce z głogu wiele prozdrowotnych właściwości. Owoce głogu:
- wspierają zdrowie serca i całego układu sercowo-krążeniowego: rozrzedzają krew, pomagają obniżać ciśnienie, regulować rytm serca;
- są bogactwem antyoksydantów działających przeciwstarzeniowo, wpierających zdrowie skóry i ochraniających komórki, są bogate w witaminę C;
- wspomagają trawienie i mogą łagodzić niektóre problemy żołądkowo-jelitowe;
- mają właściwości relaksujące układ nerwowy;
- działają delikatnie moczopędnie, więc pomagają pozbyć się obrzęków i przeciwdziałają powstawaniu kamieni nerkowych;
- mogą wspomagać odporność, bo są zasobne w witaminę C i przeciwzapalne substancje.
Większość wymienionych właściwości zdrowotnych głogu można przełożyć też na właściwości nalewki z głogu. Pamiętaj jednak, że alkohol (będący głównym składnikiem nalewek) ogólnie nie jest zdrowy, nawet spożywany w niewielkich ilościach. Znacznie bardziej prozdrowotne będzie wykonanie przetworów z głogu bez alkoholu takich jak np. sok z głogu, dżem lub dodawanie owoców głogu do herbaty bezpośrednio.
Treść artykułu opublikowana pierwotnie 18.11.2008.
Zobacz więcej przepisów na nalewki:
Nalewka z gruszek
Nalewka z winogron
Nalewka z jabłek