Przepis na pyszne, babcine gołąbki bez mięsa. Do farszu wykorzystaj kaszę i grzyby, a przekonasz się, że to genialne danie

Wegetariańskie gołąbki bez mięsa to przepis, który smakuje także mięsożercom! Do przygotowania farszu wykorzystaj kaszę jaglaną oraz świeże pieczarki. Takie gołąbki dobrze jest zawinąć w kapustę włoską albo... liście winogron. Zobacz, jak przygotować pyszne gołąbki bez mięsa i z czym je podać.
Weronika Kwaśniak / 04.04.2023 15:02
DRUKUJ PRZEPIS
Przepis na pyszne, babcine gołąbki bez mięsa. Do farszu wykorzystaj kaszę i grzyby, a przekonasz się, że to genialne danie fot. Adobe Stock, Magda Aboutad
Czas wykonania: 60 min
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • kapusta włoska, nieduża,
  • 1/2 kg pieczarek,
  • 2-3 cebule,
  • szklanka suchej kaszy jaglanej,
  • olej lub oliwa,
  • sól i pieprz, ulubione przyprawy do smaku.
Przygotowanie:

Pyszne gołąbki bez mięsa przygotujesz w kilka chwil. Możesz podać je z sosem pomidorowym, grzybowym albo z kremem z białych warzyw. Tak przygotowane gołąbki możesz podać na obiad czy obiadokolację albo zabrać ze sobą do pracy i zjeść w porze lunchu.

Spis treści:

  1. Kaszę wypłucz, zalej 2 i 1/2 szklanki wody, posól i gotuj 15-20 minut na małym ogniu, aż wchłonie cały płyn.
  2. Pieczarki zetrzyj na tarce o grubych oczkach, a cebule pokrój w małą kosteczkę i usmaż na małej ilości oleju.
  3. Wymieszaj w misce ugotowaną kaszę jaglaną, pieczarki, cebulkę i dopraw do smaku.
  4. Z kapusty odrywaj liście i umyj.
  5. W garnku zagotuj wodę i wkładaj liście na kilka minut, by zmiękły.
  6. Gdy wystygną, zetnij zgrubiałe części.
  7. Zawiń farsz w liście, formując gołąbki i układaj je ciasno w garnku (na dnie ułóż kilka obgotowanych liści, by gołąbki się nie przypaliły), zalej osoloną wodą, tak by wszystkie były przykryte i gotuj na małym ogniu około 20 minut.
  8. Podawaj z wybranym sosem.
  9. Wskazówka: tak przygotowane gołąbki bez mięsa możesz także upiec w brytfance. Ułóż je na liściach i wstaw do piekarnika (180 stopni) na ok. godzinę.

Treść artykułu została pierwotnie opublikowana 07.04.2016.

Czytaj także:
Gołąbki z kapusty pekińskiej
Gołąbki z grzybów i jaj
Domowe gołąbki z mięsem i ryżem

DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA